Знімки з космосу показали, як стрімко зеленіє Антарктида – фото
Супутниковий знімок острова Роберт на Антарктичному півострові, на якому видно рослинність. Фото: Tom Roland

Згідно з дослідженнями, частина Антарктиди зеленіє із загрозливо стрімкою швидкістю, зміни ландшафту викликають занепокоєння. Використовуючи супутникові знімки й дані, вчені зробили аналіз рівня рослинності на півострові, гірському ланцюзі та з'ясували, що він нагрівся набагато швидше, аніж середній глобальний показник. Про це пише CNN.

За останні 40 років кількість мохів на Антарктиді збільшилася більше ніж удесятеро. А прискорення озеленення збільшилось на 30% між 2016 і 2021 роками. Про це повідомляють дослідження університетів Ексетера та Хартфордширу в Англії, а також Британської антарктичної служби.

Знімки з космосу показали, як стрімко зеленіє Антарктида – фото
Рослинність, що росте на острові Грін на Антарктичному півострові. Фото: Matt Amesbury

Цього літа з середини липня на деяких частинах континенту були рекордно високі хвилі спеки з підвищенням температури на 10 градусів за Цельсієм. У березні 2022 року температура на деяких ділянках Антарктиди сягала 21.1 градусів за Цельсієм – найвищий екстремальний показник перепаду температури, що коли-небудь був зареєстрований на півострові.

Через глобальне потепління льодовий покрив зменшується, а ґрунтоутворення – збільшується. Як наслідок, регіон стане більш сприятливим до інвазивних видів (інвазивні види – рослини, тварини або мікроорганізми, які були завезені в нову для них екосистему й активно розмножуються, витісняючи місцеві види та порушуючи природний баланс. — Ред.), що стане загрозою для місцевої дикої природи. Заразом зменшується і здатність Антарктиди відбивати сонячне випромінювання назад у космос.

Знімки з космосу показали, як стрімко зеленіє Антарктида – фото
Острів Ардлі в Антарктиді. Фото: Dan Charman

Ці наслідки, ймовірно, будуть лише локальними, проте сприятимуть подальшому прискоренню росту рослинного світу, вважає старший викладач дистанційного зондування та географії в Університеті Хартфордширу Оллі Бартлетт.