Як приготувати найкорисніше масло в домашніх умовах: рецепт Євгена Клопотенка
Фото: facebook/Health Food Store

Масло гхі набуло особливої популярності останнім часом. Його продають у магазинах, рекламують блогери як здорову альтернативу вершковому маслу. Що це за продукт, яку він має користь та чи можна приготувати в домашніх умовах розібралася LIGA.net.

Що таке масло гхі

Гхі (інша назва гі) – це очищене топлене масло, для виготовлення якого необхідне натуральне вершкове масло максимальної жирності – 82,5%. Воно стало відоме завдяки давній медицині Аюрведе. Гхі широко використовується в кухнях Південної Азії. Воно має приємний карамельний запах і на ньому можна смажити, тому що горіти і диміти цей продукт починає при температурі 250 градусів за Цельсієм.

З чим їсти масло гхі

"Я часто використовую масло гхі у приготуванні страв, – розповідає Євген Клопотенко, – роблю засмажку для борщу, додаю в тісто, супи, смажу яєчню або омлет, а також овочі". Також і м'ясо можна готувати на маслі гхі, наприклад, стейк. Експерти з харчування відзначають корисні властивості цієї олії.

Користь топленого масла гхі

Масло гхі містить поліненасичені жири, які цілюще впливають на роботу головного мозку і підтримують імунітет. Його можна вживати тим, у кого харчова алергія на молочні продукти, а тому, що в процесі виготовлення видаляється молочний казеїн білок.

Згідно Аюрведе вживання топленого масла допомагає зігрітися зсередини, тому його часто використовують для приготування ситних і калорійних "зимових" страв, наприклад, наваристого супу-харчо, бограча, печені та інших.

Гхі – хороше джерело масляної кислоти, тому його рекомендують вживати людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

У складі висока концентрація мононенасичених омега-3 кислот, які необхідні підтримки здоров'я серця і серцево-судинної системи.

Як приготувати масло гхі

Для приготування гхі підготуйте 2 пачки вершкового масла (400 гр), марлю та невелику ємність. Розтопіть масло на середньому вогні, а потім зменшіть вогонь до мінімуму.

Гхі повинне готуватися на повільному вогні 25-30 хвилин, щоб масло розшарувалось на 3 шари. Піну, яка з'являється на маслі в процесі приготування, потрібно зняти.

Щоб зрозуміти, що масло готове, подивіться на дно – на ньому буде осад. Після цього процідіть масло гхі через 4 шари марлі. Остудіть і поставте в холодильник. Масло гхі готове до споживання. 

Детальний рецепт приготування дивіться у відео з Євгеном Клопотенком.

Як зберігати масло гхі

Якщо ви готуєте цей продукт у домашніх умовах, краще зберігати його в холодильнику до 3 місяців. Можна зберігати і за кімнатної температури, але протягом одного місяця. Банку для масла рекомендується попередньо простерилізувати.