Готуємось до Великодня: рецепт паски, яку хвалять
Фото: Pexels

Паска – це особлива, святкова і дуже смачна випічка у меню на Великдень.

Попри безліч етапів, готувати паску зовсім не складно, потрібно тільки ретельно слідувати рецепту. А щоб паски вийшли високими, м'якими й танули у роті, потрібно знати важливі секрети приготування.

Рецепт смачної паски на Великдень

Порцій: 10 невеликих пасок, 299 кКал/100г. Час приготування: 4 години

Інгредієнти – для опари:

  • 0,5 л жирного молока 3,2%;
  • 50 г "живих" дріжджів пресованого типу;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 100 г пшеничного борошна.

Інгредієнти – для тіста:

  • 4 великі яйця;
  • 2 додаткові яєчні жовтки;
  • 1 кг пшеничного борошна;
  • дві дрібки солі;
  • 200 г 82%-го вершкового масла;
  • 300 г цукру;
  • 2 п. цукру ванільного;
  • 50 г сушених родзинок;
  • 50 г різнокольорових цукатів;
  • натерта цедра з одного лимона (лайма, апельсина).

Як приготувати класичну паску

  1. Перше, що потрібно зробити, — опара. Молоко прогрійте до 35° C (дуже тепле, але не пекуче). Дріжджі розкришіть руками та додайте в молоко, мішайте ложкою до повного розчинення. Засипте 1 ст. л. цукру і 100 г просіяного борошна, добре перемішайте. Залиште опару на пів години в теплі. Зверху заготівлі з'являться бульбашки, вона почне рости в об'ємі.
  2. Коли суміш збільшиться удвічі-тричі, додайте другу частину борошна. Змішайте яйця, жовтки, цукор і сіль. Акуратно введіть суміш яєць в підготовлену опару. Знову відставте тісто настоятися — мінімум на 1 годину.
  3. Підготуйте м'яке вершкове масло. Краще, щоб воно підтануло за кімнатної температури. В крайньому разі, його можна розтопити на водяній бані. Вмішайте масло в заготівлю для тіста. Якщо ви бачите масляні вкраплення в суміші — не хвилюйтесь, масло може повністю не розчинитися відразу, це не страшно.
  4. Додайте набряклі родзинки, ванільний цукор, промиті та просушені цукати, натерту цедру цитрусових.
  5. Замішуйте тісто руками, поки воно не набуде м'якості, в'язкості, і не липнутиме.
  6. Велику глибоку місткість, де буде підходити вже готове тісто на паску, промажте паперовою серветкою, змоченою в олії. Перекладіть тісто в миску і накрийте тонким рушником, щоб не обвітрювалося. Тепер справа за теплом — під його впливом за годину маса повинна вирости ще приблизно удвічі.
  7. Коли заготівля підніметься, знову помніть її. Змочіть долоні в олію, щоб на них не налипало тісто. Відокремте від маси кульку, злегка скрутіть її в долонях і покладіть на денце форми. Поставте заготівлі підходити на 40 хвилин в тепло.
  8. Попередньо розігрійте духовку до 170 градусів. Поставте заготівлі випікатися. Час випікання паски — близько 30-50 хвилин, тривалість залежить від діаметра використовуваних форм. Чи готова паска перевіряйте, встромивши в неї дерев'яну шпажку.

  9. Після повного охолодження прикрасьте верхівки пасок солодкою глазур'ю та кондитерською фігурною посипкою.

Нагадаємо, що ще смачного, крім паски, приготувати до Великоднього столу.

Чим прикрасити паску: рецепт білкової глазурі

Інгредієнти: 3 яєчні білки, 2 ст. цукрової пудри, 1 ч. л. соку лимона.

Білки збийте міксером в щільну піну. Підсипайте по столовій ложці цукрової пудри, не припиняючи збивати. Доведіть масу до щільних піків. Наприкінці влийте сік лимона і знову збивайте 1-2 хвилини. Повинні вийти пишні, стійкі піки.

Як приготувати шоколадну глазур до паски

Інгредієнти: 1 плитка чорного шоколаду; 20 мл молока; 50 мл вершкового масла.

Подрібніть шоколад на невеликі шматочки та помістіть в сотейник. Влийте молоко і додайте вершкове масло. Розтопіть інгредієнти на повільному вогні або водяній бані, постійно помішуючи. Коли маса стане однорідною і гладкою, зніміть з вогню.

Матеріал створено LIGA.net за інформацією Ласунка.