Зміст:
  1. Let My People Go Surfing: The Education of a Reluctant Businessman
  2. Pandora's Lab: Seven Stories of Science Gone Wrong
  3. Сміття
  4. Татуювальник Аушвіцу
  5. Неприродні випадки. Нотатки судмедексперта в 34 розтинах
  6. Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником
  7. Сміттєва революція. Порушуючи круговерть марнотратства

LIGA.Life запитала засновницю "Україна без сміття" про її топ улюблених книг. Євгенія поділилась не тільки важливою для неї літературою, але й розповіла про "інтуїтивне книжкове споживання", яке нині практикує.

Let My People Go Surfing: The Education of a Reluctant Businessman

Автор: Івон Шуінар.

"Цю книгу я прочитала у 2015 році, коли заснувала соціальний проєкт "Україна без сміття". Йшла переходом на метро "Арсенальна", і обкладинка захопила мою увагу. Ця книга змогла дуже яскраво пояснити, у чому полягає щира соціальна корпоративна відповідальність бізнесу і якою вона може бути, коли власники компанії поважають Природу. Цю повагу вони проносять через Бренд у кожному операційному процесі – логістика, виробництво, матеріали – все має значення і завжди", – пригадує Євгенія.

Іван Шуінар – засновник компанії Patagonia. Як бренд вони обирають найменшу шкоду довкіллю, навіть якщо це суттєво збільшує ціну товарів.

"Колись Шуінар був альпіністом. Починав шлях підприємця з виготовлення спорядження, яке на той час було інноваційним, бо не руйнувало скелі. Івон описує, як компанія почала спрямовувати відсоток прибутку на підтримку природозахисних організацій і як це спричинило приголомшливі результати. Наприклад, боротьба з малими ГЕС на гірських річках повернула їм повноводність. У річках зʼявився лосось, і природна екосистема відновилася знову", – переповідає засновниця "Україна без сміття".

У книзі зібрано й багато інших прикладів та роздумів засновника, яким має бути бізнес і на які компроміси з совістю він не має йти ніколи.

Бізнес, довкілля та нотатки судмедексперта. Сім улюблених книг Євгенії Аратовської
Фото: Amazon

Pandora's Lab: Seven Stories of Science Gone Wrong

Автор: Пол Оффіт.

"Люблю науку, що тут сказати. Автор блискуче описав 7 помилок в історії розвитку науки: від маргарину і лоботомії до офіційного продажу опіоїда в аптеках Америки у 2000-х роках. До речі, саме про цю історію Netflix зняв серіал під назвою PainKiller", – розповідає Євгенія.

Пол Оффіт – професор, доктор медицини та один з розробників вакцини проти ротавірусу. За словами Євгенії, він настільки просто і зрозумілою мовою описав історичні факти, що читач декілька днів ходить з рефлексіями на тему, чи є науковий винахід порятунком, чи лише черговим трагічним експериментом над людством.

"Раджу прочитати всім без винятку. Книга добре заряджає на активізацію критичного мислення!"

Бізнес, довкілля та нотатки судмедексперта. Сім улюблених книг Євгенії Аратовської
Фото: Amazon
Читайте також: Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни

Сміття

Автор: Дмитро Скочко.

"Перша думка – чому цю книгу написала не я? Жартую. Блискуче написано! Ще й події розгортаються у Харкові, 2040 рік. У країні, що "на болотах", від землетрусу вибухнули атомні бомби у бункерах, що призвело до незворотних змін. На планеті розпочався Апокаліпсис, – переповідає Євгенія. – Люблю вишукувати сучасну прозу українських авторів у книгарнях. Навіть відносно незнайомі автори можуть неабияк здивувати. Цю книгу краще не спойлерити, її потрібно читати. Особливо якщо ви – фанат/ка Стівена Кінга".

Бізнес, довкілля та нотатки судмедексперта. Сім улюблених книг Євгенії Аратовської
Фото: Віхола

Татуювальник Аушвіцу

Автор: Гізер Морріс.

"Цю книгу колись взяла на Bookcrossing-полиці на станції сортування "Україна без сміття". А прочитала її в березні 2022-го, в найтемніші і найсумніші для мене дні. Усі книги з історіями людей, які пройшли і вижили в німецьких концтаборах наводять на висновок – наш порятунок полягає в здатності адаптуватися і в сильному намірі вижити. Коли читаєш, у яких нелюдських умовах люди закохувалися, планували своє майбутнє, допомагали і підтримували інших, то в тебе не лишається думок здатися, поставити на паузу свої проєкти і мрії", – стверджує Євгенія.

Ця історія заснована на реальних подіях. Протягом трьох років Лале Соколов (справжнє прізвище Ейзенберг) розповідає свою історію письменниці Гізер Морріс. На той момент йому було 87 років.

"Так народилася ця книга. Нам дуже пощастило, що ця історія (з багатьох) була так майстерно висвітлена. Сьогодні вона може передавати нам багато віри й натхнення бути стійкими, незламними та людяними водночас".

Бізнес, довкілля та нотатки судмедексперта. Сім улюблених книг Євгенії Аратовської
Фото: Yakaboo

Неприродні випадки. Нотатки судмедексперта в 34 розтинах

Автор: Річард Шеперд.

"Часом обираю дуже дивні книги. Все тому, що практикую "інтуїтивне книжкове споживання" – випадково заходиш у книгарню без планів купити щось конкретне, і книги самі знаходять тебе, – ділиться досвідом Євгенія. – Цю книгу швидко погортала. Вона мене зацікавила художньою автобіографічністю. Коли патологоанатом пише книгу про свою професію не через призму нещастя, а через служіння людям, розумієш, що немає непотрібних і страшних професій. Кожна професія – цінна. І у кожній є справжні митці. Навіть якщо це професія патологоанатома. Книга однозначно сподобається лікарям!".

Бізнес, довкілля та нотатки судмедексперта. Сім улюблених книг Євгенії Аратовської
Фото: КСД
Читайте також: Біг, бізнес та Мумі-тролі. 7 улюблених книг Інни Поперешнюк, співзасновниці Нової Пошти

Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником

Автор: Філ Найт.

Євгенія любить книги – історії створення брендів зі світовим імʼям. Саме у цій є багато історичних фактів про взуття, зміни, які відбулися у взуттєвій індустрії та поведінці покупців. Важко уявити, що колись спортивне взуття використовувалося тільки для спорту, а не для прогулянок містом, як сьогодні, каже засновниця "Україна без сміття".

"Цікаво спостерігати шлях Філа як початківця-підприємця і відмічати схожі етапи у своєму бізнесі. У книзі є багато про цінності й альтруїзм бренду та про пошук кращих технологій, які зупиняють забруднення довкілля внаслідок інтенсивного виробництва, – розповідає Євгенія. – Можливо, ви чули, що саме NIKE розробили безпечний і нетоксичний клей для кросівок і безкоштовно відкрили свою формулу для всіх виробників. Книга вкотре доводить, що найяскравіші LOVE MARK бізнеси засновані людьми, які мали сильну ідею змінити на краще наше життя".

Бізнес, довкілля та нотатки судмедексперта. Сім улюблених книг Євгенії Аратовської
Фото: Наш Формат

Сміттєва революція. Порушуючи круговерть марнотратства

Автор: Білл Славін.

Це дитяча книга, яку із задоволенням гортають дорослі.

"По-перше, її створив геніальний канадець – ілюстратор Білл Славін, автор понад 100 дитячих книг, а книга "Сміттєва революція" отримала багато нагород. По-друге, вона надрукована на папері, який виготовляють з перероблених пакетів для соку і молока на Зміївській картонно-паперовій фабриці в Харківській області", – розповідає Євгенія.

Ця книга пояснює все: звідки береться вода у крані і як вона очищується; що таке перероблення і де воно відбувається тощо. На кожній сторінці ілюстрація-інфографіка, настільки якісна, що хочеться купити всі книги автора, каже засновниця "Україна без сміття".

"В українському перекладі вже є "Фігури в науці і природі" і "Як виготовляють звичайні речі". Хочете виховати маленького/у науковця/цю, інженера/ку, математика/ню – купуйте книги Білла Славіна. А якщо хочете навчитися пояснювати своїй дитині зрозумілими словами, як влаштований світ, – гортайте книгу на вихідних", – радить Євгенія.

Бізнес, довкілля та нотатки судмедексперта. Сім улюблених книг Євгенії Аратовської
Фото: Книгарня Є
Читайте також: Мемуари, поезія та нонфікшн про креативність. 7 книг від співачки ROXOLANA