Зміст:
  1. Віхола
    1. [dasein: оборона присутності]
    2. Недуга
    3. Наукове мислення
  2. Vivat
    1. Демон Проспера. Потойбічник 
    2. Дім солі
  3. Лабораторія
    1. Майстри масштабування. Неочевидні істини від найуспішніших підприємців світу
    2. Поговорімо про Ізраїль. Путівник для допитливих, розгублених та обурених
    3. Непокірні
    4. За Перекопом є земля
  4. Видавництво Старого Лева
    1. Спорудження мосту
    2. Московіада (Ілюстроване видання)
    3. Жінки їхніх чоловіків. Старі люди (Ілюстроване видання)
    4. Абрикоси Донбасу (оновлене перевидання)
    5. Primitivo. Книжка поезій і фотографій
    6. Я згодна. Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміж
    7. Ромео
  5. #книголав
    1. Книга Love 2.0. Любов і війна
    2. Задум
  6. Темпора
    1. Тіні на сходах
    2. Острів забутої Пасхи
  7. Наш формат
    1. Проривні рішення. Методи фасилітації для ефективної групової роботи
    2. Коротка історія релігії
    3. Цінність смутку. Як втрати, любов і туга роблять нас сильнішими
  8. Фоліо
    1. Цар Плаксій та Лоскотон. Казки, байки, новели
    2. Поні Апокаліпсиса
    3. Морітурі. Повісті та п'єса
    4. Генерал у своєму лабіринті
    5. Автор: Ґабріель Ґарсія Маркес.
    6. Сага про Форсайтів (книга 1 та книга 2)
  9. РМ
    1. Лейла
  10. Yakaboo Publishing
    1. Енергетичний менеджмент: практичний посібник з керування власною енергією
    2. З голосних і приголосних. Енциклопедичний словник імен, міст, птахів, рослин та усілякої всячини
    3. Арабески. Антологія української малої прози першої половини ХХ століття
    4. БЛЕКАУТ. Хроніки нашого життя під час війни Росії проти України (англомовна версія)
  11. Nebo Booklab Publishing
    1. Галант
    2. Дім Землі та Крові. Місто Півмісяця
  12. КМ-букс
    1. Чорнильно-чорне серце
    2. Дим і дзеркала. Короткі оповідання та ілюзії
    3. Біткоїнові мільярдери. Правдива історія про геніальність, зраду та реванш
  13. Нора-Друк
    1. Львів–Ліон. Інстаграм

Новинки березня – читайте за посиланням. А у квітні на читачів чекає науковий нонфікшн, історії з Криму, Ізраїлю та США, збірки поезій від ліриків сучасності та багато романів в стилі фентезі.

Віхола

[dasein: оборона присутності]

Автор: Ярина Чорногуз.
Опис: Ці тексти авторка написала за останні півтора року ротації на фронті, значна частина якої припала на повномасштабну війну. За словами Ярини, у цій добірці промовлятиме її пам’ять про Скадовськ і морське узбережжя Херсонщини, Сєвєродонецьк та Маріуполь, висоти над Новоайдаром, дорогу Бахмут – Лисичанськ і села по той бік Сіверського Дінця – річки, яка стала українським Стіксом. "І всі вони відчуваються мені як ще одна мала батьківщина, бо вони переміряні нашими кроками вздовж і впоперек. Деякі вільні й оборонені, більшість з них – ще належить звільнити".

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Віхола

Недуга

Автор: Євген Плужник.
Опис: Роман показує життя київської інтелігенції та мистецьких кіл 1920-х. Головний герой роману – директор заводу Іван Орловець. Його життя ідеально впорядковане та раціональне: робота, дім, родина, а попереду систематичне будівництво "світлого післяреволюційного майбутнього". Попри хибну стабільність та систематичність, ця конструкція дуже хистка. Одного вечора в опері він бачить відому співачку Ірину Завадську. Ця зустріч перевертає життя героя і ставить перед ним питання: якщо нова доба така прекрасна, то чому людина живе сірим, убогим і нещасним життям? 

Наукове мислення

Автор: Олександр Рундель.
Опис: Автор-науковець розповідає про інструментарій, яким користуються вчені, щоб пізнавати світ. Як досвід перетворюється в наукові теорії? Чим відрізняється наука від псевдонауки? Чому найпростіше пояснення іноді найправильніше? Чи є межа у здорового скептицизму? Чому світогляд циніка повертає нас до печерного мислення? Водночас автор пояснює, чому не варто вірити "відкриттям", зробленим у секретних лабораторіях, і до чого тут наукова спільнота.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Віхола

Vivat

Демон Проспера. Потойбічник 

Автор: К. Дж. Паркер.
Опис: Ласкаво просимо до світу, що аж кишить демонами. Світу, що підпорядковується непохитним правилам. Світу, у якому безіменний екзорцист править своє діло… небездоганно: демона вигнано – і байдуже, що станеться з людиною. Проспер Шанцький — людина науки, апологет найчистіших принципів, вихователь першого у світі короля-філософа. А що і майстер Проспер, і княжич під його опікою одержимі, то далі говоритиме хтось із їхніх демонів…

Дім солі

Автор: Світлана Тараторіна.
Опис: Спалахи – катастрофи нез’ясованого характеру – перетворили колись квітучий півострів Кіммерик на попіл. Дешт – світ нового порядку. Мешканці землі, яким вдалося вижити, стали засоленими, а з летючої станції "Мати Вітрів" на померлий світ дивляться Старші Брати. Один із них, Талавір, отримує завдання розслідувати вбивство, а також знайти Золоту Колиску – таємничу зброю, розроблену вченим Мамаєм. Та, ступивши на висушену твердь Дешту, він уже не зможе повернутися. Талавір мусить пройти випробування нищівною правдою, що виявиться страшнішою за гарячий всезнищенний суєр. 

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Vivat

Лабораторія

Майстри масштабування. Неочевидні істини від найуспішніших підприємців світу

Автори: Рейд Гоффман, Джун Коен, Дерон Тріфф.
Опис: Ключем до масштабування бізнесу є не талант чи стратегія, а підприємницьке мислення, яке можна розвивати. У цьому впевнений Рейд Гоффман – один з найуспішніших підприємців Кремнієвої долини, засновник LinkedIn та ведучий подкасту "Майстри масштабування", на основі якого і побудована ця книжка.

Вона містить інтерв'ю з лідерами знакових компаній: Apple, Nike, Netflix, Spotify, Starbucks, Google, Instagram і Microsoft, а також підприємцями, які тільки розпочинають свій шлях, але вже встигли гучно заявити про себе (23andMe, TaskRabbit, Black List і Walker & Co). Додаючи до цього власний досвід, Рейд Гоффман створює унікальний посібник, який надихне вас переосмислити власну справу.

Поговорімо про Ізраїль. Путівник для допитливих, розгублених та обурених

Автор: Деніел Сокач.
Опис: Сьогодні відносини між ізраїльським та палестинським народами є одним із найскладніших конфліктів у світі. Ця книжка – спроба розповісти історію конфлікту і примирити столітню боротьбу двох народів. Автор намагається пояснити, чому Ізраїль та ізраїльсько-палестинський конфлікт викликає такі суперечливі думки. Разом із путівником, який проводить читача актуальними проблемами регіону, автор подає історичний огляд країни від біблійних часів до сьогодення.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Лабораторія

Непокірні

Автор: Емілія Гарт.
Опис: П'ять століть. Три жінки. Один секрет. У 2019 році через токсичні стосунки Кейт тікає із Лондона до Кроу Бека, віддаленого села на півночі Англії. Саме тут є котедж Вейвордів, успадкований нею від тітки Вайолет, ексцентричної ентомологині. У спробах зцілити розбите серце Кейт наштовхується на таємницю жінок свого роду. Виявляється, рівно п'ять століть тому  її родичка Альта Вейворд постала перед судом за чаклунство. Дебютний роман Гарт торкається проблем гендеру і насилля. Але найголовніше – це історія про жіночу силу та свободу бути собою.

За Перекопом є земля

Автор: Анастасія Левкова.
Опис: Задовго до анексії Криму вона зрозуміла, що українка. Ані дідусь-підполковник КДБ, ані російська кров у венах не стали цьому на заваді. Дитяча дружба із кримською татаркою і знайомство з цією культурою стали зерном, яке згодом переросте у пошук себе і власної національної ідентичності. У романі переплелися кримськотатарська культура, українська література і родинні таємниці. Разом з головною героїнею та її подругами киримли Аліє й українкою Альоною читач проходить довгий шлях: від дитинства дівчат аж до анексії Криму Росією.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Лабораторія

Видавництво Старого Лева

Спорудження мосту

Автор: Костянтин Москалець.
Опис: Найновіша книжка одного з найцікавіших сучасних українських есеїстів. Тексти, зібрані під її обкладинкою, умовно можна поділити на декілька змістових час­тин: есеї медитативні, світоглядно-споглядальні; есеї про улюблених – письменників, філософів чи святих, а також про письмо й літературу; есеї, присвячені світові цифрової та технічної реальності, якою цікавиться автор; есеї-оповіді із життя; і есеї, написані як рефлексії на події війни.

Московіада (Ілюстроване видання)

Автор: Юрій Андрухович.
Опис: Дні молодого українського поета Отто фон Ф., студента Літературного інституту в Москві, наповнені безконечними пиятиками з друзями та нестримними сексуальними пригодами. Аж доки однієї суботи звичне "водіння кози" не приводить поета у підземелля московського метро, де він стає свідком жахливого симпозіуму відомих мерців. Відтепер Отто фон Ф. мусить рятувати не лише власне життя від КДБ, а й власний квиток на поїзд, яким має дістатися рідного Києва.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: Видавництво Старого Лева

Жінки їхніх чоловіків. Старі люди (Ілюстроване видання)

Автор: Софія Андрухович.
Опис: Перевидання двох ранніх книжок Софії Андрухович – збірки оповідань "Жінки їхніх чоловіків" та повісті "Старі люди" з ілюстраціями Олени Стельмах – це повернення до історій непересічних і водночас пересічних жінок і чоловіків, частіше все ж таки жінок. Це історії про тілесність та ідентичність, про межі та їхню відсутність, про любов і проживання, злиття та відокремлення, пошук себе та в собі, спокусу, спокушання і відторгнення. Це калейдоскоп жінок, яких мрієш зустріти та хочеш уникати, а також історія однієї пари, у яких були роки за плечима, та не було старості, лише велика любов і вміння бути тут і зараз, проживаючи кожну мить разом.

Абрикоси Донбасу (оновлене перевидання)

Автор: Любов Якимчук.
Опис: Книга віршів, які захопили чисельних читачів по всьому світу. Ці вірші не лише проникають у душу, а й продирають нутро. Вони залишають наскрізні отвори у свідомості, крізь які прозирає та реальність, від якої хочеться затулитися долонями. Завдяки перекладам та виконанню на церемонії Grammy вони стали частиною світового контексту. "Абрикоси Донбасу" смакують водночас солодко й гірко, як любов і гнів.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Старого Лева

Primitivo. Книжка поезій і фотографій

Автор: Мар’яна Прохасько.
Опис: Книжка не завмирає ані на мить. На кожній сторінці відбуваються трансформації. Кожен рядок розпускається на очах читача, як рослина в пришвидшеному фільмуванні. Піжама перетворюється на квітку, туга – на затишне місце, закоханість – на бомбосховище, розуміння стає співчуттям і пробаченням, слова демонструють свої шерехаті фактури, а знімки римуються. Якщо довіришся відчиненому перед тобою світові, відчуєш наближення власного перетворення.

Я згодна. Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміж

Автор: Елізабет Ґілберт.
Опис: Переживши складне розлучення, Елізабет Ґілберт розчарувалася в самій ідеї шлюбу і заприсяглася ніколи більше не виходити заміж. Але ж ви знаєте: ніколи не кажи ніколи! Подорожуючи світом і дописуючи мемуари, що лягли в основу бестселера "Їсти, молитися, кохати", Елізабет зустрічає нове кохання – бразильця Феліпе. Так і жили б вони довго і щасливо (і без жодного шлюбу), якби у ситуацію не втрутилася імміграційна служба США. Отже, шлюб таки неминучий? Але чи бажаний?

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Старого Лева

Ромео

Автор: Еліс Тайтл.
Опис: Маніяк Ромео тероризує Сан-Франциско, його криваві вбивства вражають своєю жорстокістю. Психологиня Мелані Розен кидає публічний виклик лиходієві та потрапляє в його пастку. Але це не остання жертва. На черзі її сестра Сара. Ромео не відпускає її, тримає в постійному страху. А навколо так багато людей, які намагаються допомогти, і кожен може бути потенційним убивцею, навіть той, кого вона полюбила.

#книголав

LIGA.Life анонсувала ці книги у березні. Однак з технічних причин вони вийдуть у квітні.

Книга Love 2.0. Любов і війна

Поети: Богдан-Ігор Антонич, Іван Франко, Ірина Цілик, Катерина Бабкіна, Леся Українка, Мар’яна Савка, Михайло Драй-Хмара, Олександр Положинський, Олена Теліга, Павло Вишебаба, Софія Безверха, Тарас Шевченко, Юрій Іздрик та інші.
Опис: У збірці – 89 творів. Серед них – поезії сучасних авторів, написані під досвідом нинішньої російсько-української війни, та вірші класиків, які створені українськими митцями ще в попередні століття, зараз набувають нових сенсів і прочитань. 

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: #книголав

Задум

Автор: Джин Ганфф Кореліц.
Опис: У центрі сюжету колись молодий перспективний письменник Джейкоб Фінч Боннер, чия перша книжка отримала добрі відгуки. Але нині він викладає літературну творчість у третьосортному коледжі й намагається підтримати залишки самоповаги, бо давно вже не писав – і тим паче не публікував – нічого путнього. Один з його студентів, зверхній і самовпевнений Еван Паркер, оголошує, що не потребує Джейкового наставництва. Адже головне в романі – задум, а його задум просто не може не вистрілити.

Джейк готовий списати ці вихваляння на типовий нарцисизм новачка-аматора, але потім йому розповідають сюжет майбутнього твору. За кілька років Джейк, уже майже забувши про це, довідується про смерть Евана Паркера. Невже Паркер так і не написав свого роману? Невже пропаде така історія? І Джейк сідає сам писати чужий твір, навіть не підозрюючи, до яких наслідків може призвести ця "крадіжка".

Темпора

Тіні на сходах

Автор: Сергій Демчук.
Опис: Збірка містить ранні оповідання Сергія Демчука. Вони оригінальні тим, що в них персонажі вписані у контекст свого часу – двотисячні. Непрості роки для простих мешканців міст і містечок: від підлітків до чоловіків, від дівчаток до жінок, як заведено було казати, "зі складною долею", бо чого б то вчительці продавати на базарі парфуми? Бути в когось, належати комусь, відчувати любов безсумнівну і прагнути любові реальної – цим живуть люди, що їдуть електричками, садять і копають картоплю, вчать хлопчаків сміливості чи пресують їх ні за що в міліції. Бо життя у своїй природній плинності то обдаровує, то позбавляє. Але воно − єдине й дорожче за все на світі.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Темпора

Острів забутої Пасхи

Автор: Світлана Васильченко.
Опис: До психолога Костянтина Каменського потрапляє несподіваний пацієнт. Через аварію молодий хлопець втратив шанс вступити до художньої академії. Невідомо, чи вдасться це йому тепер – не тільки через ушкодження руки, через утрачений час чи забуті навички, а ще й через хибні спогади, у яких його мрія все ж здійснилася. Збираючи по уламках минуле й теперішнє, Каменський має допомогти йому прокласти шлях до іншого, справжнього майбутнього. Та чи приведе цей шлях в очікуване місце? 

Наш формат

Проривні рішення. Методи фасилітації для ефективної групової роботи

Автор: Пепе Нуммі.

Опис: Пепе Нуммі присвятив своє життя вивченню людської взаємодії – вирішив проблему ухвалення рішень, створивши техніку, за якої людям потрібно розуміти інші погляди та точки зору, водночас ділячись своїми. Ця книга розповідає про унікальний підхід до ухвалення групових рішень на основі структурованого діалогу. 

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: Наш формат

Коротка історія релігії

Автор: Річард Голловей.
Опис: Що спільного в думках Будди та Паскаля? Чому Ісуса сприйняли за революціонера і розіп’яли? Чому мусульмани готові збройно мститися за насмішки над Мухаммадом? Чи правда, що релігія померла? Це лише кілька питань, які розкриває Річард Голловей. Він висвітлює історію релігії з прискіпливістю дослідника, гумором стендапера й уважністю людини, яка бачить красу, схожість та унікальність у кожному віруванні.

Щоб розгледіти спільне та відмінне в індуїзмі, буддизмі й джайнізмі, вам не доведеться читати священні тексти. Щоб розуміти віхи християнства, не обов’язково читати Новий Завіт й історію церковних розколів. Достатньо цієї книжки, де все найважливіше й найцікавіше зібрано під однією палітуркою.

Цінність смутку. Як втрати, любов і туга роблять нас сильнішими

Автор: Сьюзен Кейн.
Опис: Авторка пропонує покласти край тиранії позитиву й визнати цілющу силу смутку. Як справжня адвокатка печалі вона показує, чому важливо проживати різні стани, відпускати старі історії. Ба більше, без суму не буде й радості, бо емоції течуть з одного крана. Прикрутили печаль – прикрутили й потік радості. Авторка розповідає, чому Печаль поставили на головну роль у мультику "Думками навиворіт", чи справді творчість асоціюється із сумом, чи можемо ми успадковувати біль від пращурів, як прийняти смертність і як стати цілісними. Спойлер: останнє можна зробити тільки тоді, коли ми дозволимо собі тужити.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: Наш формат

Фоліо

Цар Плаксій та Лоскотон. Казки, байки, новели

Автор: Василь Симоненко.
Опис: До збірки увійшли його казки, байки, поеми, балади, епіграми, посвяти друзям, а також новели. Ім'я письменника передусім асоціюється з віршованими творами. Однак не меншої уваги варта й мала проза митця. Симоненко майстерно будує сюжет новел, занурюється в психологію персонажів, залучає до співтворчості читача. 

Поні Апокаліпсиса

Автор: Марися Нікітюк.
Опис: Перша поетична збірка режисерки та письменниці Марисі Нікітюк, знаної за художнім фільмом "Коли падають дерева". Вірші об’єднанні відчуттям катастрофи й апокаліпсиса. Пандемія, Війна, Голод і Смерть в’їхали в наші життя, щоб докорінно змінити чи знищити світ, який ми знали. Розтягнутий в часі Апокаліпсис, розмальований у фарбах абсурду, наче прибув на тугих тілах озлоблених поні, які рискають Україною і світом у пошуках своїх вершників, щоб завершити почате.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Фоліо

Морітурі. Повісті та п'єса

Автор: Іван Багряний.
Опис: Це видання містить три різні за жанром твори – драму, повість-вертеп і комедію-сатиру, які об’єднані однією ідеєю: показати гордість, стійкість та нескореність українців у буремних подіях ХХ століття. Іван Багряний пише про тих, хто, пройшовши через жахіття катівень НКВС, не зламався ("Морітурі"), а також тих, хто, опинившись між фашизмом і більшовизмом, віддав своє життя за вільну Україну ("Розгром", "Генерал").

Генерал у своєму лабіринті

Автор: Ґабріель Ґарсія Маркес.

Опис: Роман про впливового і найвідомішого лідера війни за незалежність іспанських колоній в Америці Сімона Болівара. Події у творі відбуваються у 1830 році. Маркес описує останню мандрівку генерала до узбережжя Колумбії, звідки той мав вирушити до Європи.  Більшу частину життя Сімон Болівар боровся за звільнення Латинської Америки від іспанського панування і досяг свого. Ґабріель Ґарсія Маркес досліджує складне життя Сімона Болівара – національного героя, який зазнав краху своєї революції та мрії про об’єднану Латинську Америку.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Фоліо

Сага про Форсайтів (книга 1 та книга 2)

Автор: Джон Голсуорсі.
Опис: Написана як сімейна хроніка, "Сага" розповідає історію родини Форсайтів, яка уособила долі свого класу і своєї епохи. Форсайти – респектабельні буржуа, чиє життя цілком підпорядковане власницьким інтересам, що становлять основу їхнього добробуту і могутності.

У прагматичному світі Форсайтів не визнають ані романтичних захоплень, ані повнокровних почуттів. І цей світ перетворюється на хаос, коли горіння серця охоплює того чи іншого з його мешканців, які обирають свій шлях до щастя. Форсайтівській твердині, що, здається, була непорушною, вже несила здолати протистояння поколінь та нестримний дух нового часу.

РМ

Лейла

Автор: Коллін Гувер.
Опис: Зустрівши Лейлу, Лідс одразу розуміє, що хоче бути з нею до кінця своїх днів, аж доки Лейла не опиняється на межі життя і смерті через раптовий замах на неї. Після довгих тижнів лікування Лейла відновлюється фізично, однак її ментальні шрами не гояться. Тепер це не та дівчина, в яку закохався Лідс. Щоб відновити колишні почуття, Лідс привозить Лейлу в мініготель, у якому вони познайомилися. Та не встигають вони переступити поріг, як Лейла починає витворяти щось геть дивне. І це лише перша несподіванка.

Лідс віддаляється від Лейли, але знаходить розраду у Віллов – ще одній гості мініготелю, з якою він має багато спільного. Вони швидко зближуються, Віллов зацікавлює Лідса все більше, і він вирішує допомогти дівчині знайти відповіді на її питання. Проте ці стосунки шкодять Лейлі. Незабаром Лідс усвідомлює: допомогти обом неможливо, тож йому доведеться обирати. Та якщо вибір виявиться хибним – це погубить їх усіх…

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво РМ

Yakaboo Publishing

Енергетичний менеджмент: практичний посібник з керування власною енергією

Авто: Алла Заяць.
Опис: Книга, яка допоможе ліпше зрозуміти, як з турботою ставитися до власної енергії. Це путівник, який покаже шлях до гармонійного використання власних ресурсів у різних сферах життя. Авторка пропонує практичні поради та інструменти, що допоможуть знизити рівень стресу, підвищити продуктивність та поліпшити якість свого життя.

З голосних і приголосних. Енциклопедичний словник імен, міст, птахів, рослин та усілякої всячини

Автор: Василь Махно.
Опис: Нова книжка есеїв автора побудована за принципом енциклопедичного словника, у якому збережено абеткове розміщення тексту. Закладений Борхесом принцип діалогу культур у книзі Махна розгортається з арифметичною прогресією, бо тут ви зустрінетеся з Маланюком і Свідзінським, Аґноном і Борхесом, Модільяні та Никифором, Стравінським та Пяртом, слоном Абу-ль-Аббасом і білими чаплями, Віднем та Пітсбургом. У будь-яких енциклопедіях час спресовано, тут також.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: Yakaboo Publishing

Арабески. Антологія української малої прози першої половини ХХ століття

Упорядник: Віра Агеєва.
Опис: У книгу увійшли найліпші взірці української малої прози першої половини ХХ ст. Серед них є твори й у стилі реалізму, й модернізму, і поезія в прозі, і зразки імпресіонізму, і психологічна та символічна новели, і приклади романізованих біографій, які одними з перших у світовій літературі зринули з-під пера саме українських митців.

На сторінках цієї антології ми потрапимо на береги Чорного й Азовського морів завдяки Лесі Українці й Дніпровій Чайці, проїдемося Кононівськими полями, зазирнемо до майстерень мисткинь, музи́к, акторів і астрономів, довідаємося про важкий талан мігрантів, проділь, правників і повій, а також разом із героями Кобринської стрінемо близьких по духу людей, а з персонажами Хвильового спробуємо спостерегти, як автор створює роман.

БЛЕКАУТ. Хроніки нашого життя під час війни Росії проти України (англомовна версія)

Автори: Аня Іваненко та Женя Полосіна.
Опис: 10 жовтня 2022 року відбувся перший масований обстріл енергетичної інфраструктури України, і з того часу в словнику всієї країни з'явилося слово "блекаут". Упродовж місяців життя під атаками російських ракет ми виробляємо нові звички, пристосовуємося до нових умов, опановуємо нові прилади. Блекаут – не лише темрява вдома: це відсутність води, неможливість працювати, небезпека для водіїв, пішоходів і домашніх тварин на темних вулицях, рослин, що замерзають в оранжереї, відсутність будь-якого зв'язку. А ще це історія про українців, які різними способами мужньо вчаться його долати.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: Yakaboo Publishing

Nebo Booklab Publishing

Галант

Автор: Вікторія Шваб.
Опис: Олівія Пріор – сирота, яка мешкає в школі для дівчат Меріленс. Єдина річ, яку залишила їй матір, – божевільний щоденник, що приховує багато таємниць. Одного дня дівчина отримує дивний лист із запрошенням повернутися додому – до маєтку Галант. Але коли Олівія з’являється на порозі, розуміє, що нікому тут не потрібна. Дівчина знає, що Галант приховує секрети, і сповнена рішучості розкрити їх. Якось вона знаходить зруйновану стіну та опиняється по той бік Галанта, де на неї чекає уособлення зла –  Згуба. Які ще випробування трапляться на її шляху? Чи віднайде вона в собі сили довідатися усі таємниці маєтку?

Дім Землі та Крові. Місто Півмісяця

Автор: Сара Дж. Маас.
Опис: Історія напівфейки-напівлюдини Брайс Квінлан, яка прагне помсти у світі, повному магії та небезпеки. Брайс Квінлан працює в антикварній галереї в місті, де мешкають і ангели, і демони. Життя Брайс кардинально змінюється, коли вона стає свідком жорстокого вбивства своєї найкращої подруги. Винуватця знайдено, але Брайс відчуває, що розгадка не така проста, і починає проводити власне розслідування.

У процесі пошуків Брайс зустрічає Ганта, який є представником однієї з найпотужніших рас у світі міста Півмісяця. Разом вони розпочинають власне розслідування, в процесі якого з'ясовують, що за вбивством може стояти щось більш складне та загрозливе, ніж вони могли уявляти. Їм доведеться боротися з небезпекою та ризикувати власним життям, щоб розгадати та протистояти темним силам, які погрожують місту.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво Nebo Booklab Publishing

КМ-букс

Чорнильно-чорне серце

Автор: Роберт Ґалбрейт.
Опис: Коли до офісу детективів приходить перелякана Еді Ледвелл, благаючи про розмову з Робін Еллакотт, приватна розслідувачка не знає, що й думати. Еді, співавторку популярного коміксу "Чорнильно-чорне серце", переслідує таємнича особа з інтернету, що називає себе Аномія. Еді конче треба дізнатися, хто ця людина. Робін вирішує, що у такій справі агенція допомогти не може – і більше не згадує про цей випадок, аж поки за кілька днів не надходить приголомшлива новина: Еді викрали, використавши шокер, та вбили на Гайґейтському цвинтарі, де відбуваються події коміксу. 

Робін та її напарник Корморан Страйк розпочинають квест, намагаючись встановити особу Аномії, і вступають до лабіринту онлайнових псевдонімів, ділових інтересів та сімейних конфліктів, у якому годі розібратися. 

Дим і дзеркала. Короткі оповідання та ілюзії

Автор: Ніл Ґейман.
Опис: Це своєрідна некваплива та довірлива бесіда з цікавим і мудрим співрозмовником, який знає безліч історій і готовий щедро ділитися ними. І дружня порада – в жодному разі не пропускайте передмову. Дивовижні винаходи та багато іншого чекають у першій збірці короткометражної прози Ніла Ґеймана, подарунок дива та насолоди від одного з найунікальніших митців літератури нашого часу. У його вправних руках магія – це не просто ілюзія, а потужний засіб розкрити природу нашої людяності, затьмареної димом наших страхів і тривог... і відбивається в дзеркалах наших мрій.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво КМ-букс

Біткоїнові мільярдери. Правдива історія про геніальність, зраду та реванш

Автор: Бен Мезрич.
Опис: Головні герої книги – брати Вінклвосси – 26 листопада 2017 року стали першими біткоїновими мільярдерами. Плануючи розпочати кар’єру венчурних інвесторів, Тайлер і Кемерон Вінклвосси – однояйцеві близнюки, випускники Гарварду та олімпійські веслувальники – несподівано розуміють, що після судової сутички з Цукербергом ніхто не захоче мати з ними фінансових справ.

Загоюючи емоційні рани на Ібіці, вони випадково знайомляться з ексцентричним чоловіком, який розповідає їм про абсолютно нову ідею – створення криптовалюти. Занурюючись у незрозумілий і подекуди зловісний світ, брати починають усвідомлювати, що криптовалюта – це, за їхнім висловом, "або майбутній великий прорив, або повна дурня". Щоб дізнатися напевно, їм доведеться зробити велику ставку.

Нора-Друк

Львів–Ліон. Інстаграм

Автор: Богдан (Боб) Образ.
Опис: Лаура – "інстаграмозалежна", все життя розплановує так, щоб робити нові дописи у соцмережі. Для неї більше важать реакції-вподобайки фоловерів, аніж взаємини з близькими людьми. Оля теж має профіль в інстаграмі, проте публікує світлини і дописи, які важливі для неї, і їй байдуже, як зреагують інші. Профіль Лаури ідеалізує життя, викривлює сприйняття реальності, а профіль Олі показує світ без фільтрів.

Якось хлопець Лаури випадково побачив сторінку Олі й відчув, що його вабить ця дивна дівчина. Але він – у Франції, в Ліоні, а вона – в Україні, у Львові. Хлопець купує квиток в Україну і відкриває для себе Львів, де колись давно почалася заплутана історія його родини.

Що почитати у квітні. Анонси книжкових новинок від 13 українських видавництв
Фото: видавництво "Нора-Друк"