Зміст:
  1. Людина-павук
  2. Льодовиковий період
  3. Чикаго
  4. 8 Миля

Деякі композиції, які цього року святкують 20/30/40 і більше років, досі лунають на тренуваннях чи в інших кінострічках, а фільми вже передивляються поколіннями.

LIGA.Life вирішила поностальгувати і нагадати про таких "ювілярів".

Людина-павук

У 2002 році для героя коміксів Пітера Паркера, якого вкусив павук, розпочалась нова ера – на великі екрани вийшов фільм режисера Сем Реймі "Людина-павук" з Тобі Магуаєром у головній ролі. 

Проєкт вартістю всього $139 млн заробив астрономічні на той час $114 млн вже до завершення перших вихідних у домашньому прокаті. 

Фінальні світові збори перевищили $800 млн. А Тобі Магуаєр на довгі роки став улюбленим "павучком". І це доводить його поява майже через 20 років у фільмі "Людина-павук: Додому шляху нема" та реакція глядачів, які не стримують своїх "ва-а-а-у". Більше про нового "павучка" читайте в огляді.

Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень та фільмів для ностальгії
Кадр з фільму "Людина-павук" (2002)

Перший фільм про "Людину-павука" став легендарним. І через каст акторів, і через поцілунок Тобі Магуаєра з Кірстен Данст, і через павутину, яку "виробляє" організм "павучка", а не технології Старка, і через дядька Бена, цитату якого потім повторюватимуть і в інших версіях – з Ендрю Гарфільдом та Томом Холландом.

А от саундтрек з фільму – Chad Kroeger feat Josey Scott з композицією "Hero" – на рік захопив дискотеки, ставши ледь не головною піснею для "медляків". Так, це був ще той час, коли на дискотеках танцювали не лише під "дуц-бац, дуц-бац", але й під популярні пісні, які лунали на радіо чи музичних телеканалах.

Льодовиковий період

Уявіть: білка вже 20 років бігає за горіхом та руйнує рельєф Землі!

Несподівана зустріч мамонта Менні, лінивця Сіда та тигра Дієго переросла у шість повнометражних мультфільмів (цього року збираються розповісти про пригоди Бака) та сім – короткометражних. А все розпочалося з однієї подорожі на південь та немовляти, якого знайшла трійця.

Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень та фільмів для ностальгії
Кадр з мультфільму "Льодовиковий період"

Чикаго

Шість "Оскарів", дві премії BAFTA, три "Золотих глобуси", ще й премія Ґреммі – це нагороди фільму "Чикаго", який зняли за однойменним мюзиклом, з Рене Зеллвегер, Кетрін Зетою-Джонс та Річардом Гіром у головних ролях. Стрічка потрапила до переліку найкращих американських фільмів-мюзиклів, розмістившись на 12 сходинці рейтингу.

Про що фільм? Роксі Харт мріє стати зіркою, як і примадонна водевілю Велма Келлі. Після кількох помилкових кроків обидві жінки потрапляють на лаву підсудних. 

У в'язниці Роксі зустрічає легендарного адвоката Біллі Флінна, який погоджується взятися за її справу попри те, що вже працював з Келлі. Кар'єра Роксі різко йде вгору. Але хитромудра міс Келлі приготувала великий сюрприз "під завісу".

8 Миля

"Історія про білого репера, який живе у чорному кварталі Детройта" 20 років тому стала відкриттям для тих, хто нічого раніше не розумів про RAP. У головних ролях – Eminem. За сюжетом, репер Джимі Сміт Молодший намагається одержати пошану й визнання серед "темношкірих реперів". За словами самого Eminema, фільм "8 Миля" не повністю автобіографічний, але добре пояснює всю атмосферу, у якій виріс репер.  

А його пісня Lose yourself у 2003 році була нагороджена "Оскаром". Глядачі її не почули, бо Eminem не приїхав на церемонію. Але оскароносна зала все ж прокачалася під Lose yourself, щоправда, вже у 2020 році. І ніхто з голлівудських зірок не залишився байдужим. Як-то кажуть, відривалися всі. 

20-річчя святкують:

  • "Ліло і Стіч";
Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень та фільмів для ностальгії
Кадр з мультфільму "Ліло і Стіч"
  • "Гаррі Поттер і таємна кімната";
Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень та фільмів для ностальгії
Кадр з фільму "Гаррі Поттер і таємна кімната"
  • "Володар Перснів: Дві вежі";
Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень та фільмів для ностальгії
Кадр з фільму "Володар Перснів: Дві вежі"

Цікаво, що того ж 2002 року ще один хіт Eminem не сходив з радіостанцій. Важкувато буде знайти людину, хто з перших рядків не впізнавав, що це Without me.

Або тих, у кого би не заїдала в голові The Ketchup song. Хоча більшість її знали як "а сера хей уха" чи "ай сей хім ес ага". Танцювальні рухи знали майже всі. 

У 2002 році Авріл Лавін випустила одну з найкращих своїх пісень – Complicated.

Хіт Авріл Лавін не був "заразним", тож не крутився постійно в голові. На відміну від In-Grid. Її вона записала після розриву з хлопцем, композиція надовго запала європейцям – "ту-ту-тууу-туту" співали всі.

Понад 1 млн переглядів на YouTube має хіт 2002 року – Nelly Dilemma.

В Україні тим часом співали на вулицях:

Я – солдат.

Я не спал пять лет, и у меня под глазами мешки.

Я сам не видел, но мне так сказали.

Я – солдат, и у меня нет башки.

Мне отбили её сапогами.

Хто ж не знав слова, але не хотів губитися в компанії, підспівував: "О-о-о-о-о-о-о, У-е, У-е-е, О-о-о-о-о-о-о".

Весілля та будь-які гуляння супроводжувалися "Гоп, гоп, гоп, чiда, гоп, а я співаю".

Також в українських чартах були Океан Ельзи з композицією "Холодно", Євгенія Власова – "Ветер надежды" та Юлія Рай "Двічі в одну річку не ввійдеш".

30 років

25-річчя святкує культовий серіал про місто Саннідейл, переповнений потойбічними створіннями, а боротиметься з ними Баффі Саммерс. Так, та сама переможниця вампірів вперше з'явилася на екранах у 1997 році. Цікаво, що повнометражному фільму "Баффі – переможниця вампірів", який і був основою для серіалу, у 2022 році виповниться 30 років.

Ще до тих, кому тепер 30 років, доєдналися фільми:

  • "Один вдома – 2", де вже друге Різдво Кевін Маккаллістер зустрічає не зі своєю родиною.
  • "Запах жінки" з Аль Пачіно в головних ролях.
  • Історія стосунків співачки Рейчел Меррон та її охоронця Френка Фармера – фільм "Тілоохоронець".

Цікаво, що версія I will always love you у виконанні Уітні Х’юстон святкуватиме 30-річчя, а от вперше цю композицію виконала у 1974 році співачка Доллі Партон.

Серед музичних ювілярів – Майкл Джексон з композицією Remember the time.

Цю пісню Джексон планував для свого Dangerous World Tour, але виникли проблеми з гардеробом і композиція не потрапила до сет-листа. Тож Джексон виконав Remember the time наживо всього одного разу – у 1993 році. Але це не завадило композиції потрапити до 100 найкращих пісень 90-х років за версією британського журналу Slant Magazine.

У кліпі Remember the time зіграли комічний актор Едді Мерфі та модель Іман, які були фараоном та його дружиною. За сюжетом, їх тривалий час намагалися розважати різні артисти, але не вдавалося, поки не з'явився Майкл Джексон.

Також 30-річчя святкує композиція Jump, яку виконав гурт Kris Kross. На той момент Крісу Келлі та Крісу Сміту було 12 та 13 років. Тоді "приставучий сингл" побив рекорд за кількістю тижнів у чартах, а зовнішній вигляд гурту – безрозмірні штани та спортивні куртки – стали культовими для молоді дев'яностих.

І якщо вам подобалася ця пісня, то ви точно впізнали в Джастіні Тімберлейку себе, коли у фільмі "Друзі по сексу" він розповідав про гурт, який обожнював слухати в дитинстві.

40 років

Рембо: Перша кров

У 1982 році з'явився новий геройський фільм із Сильвестром Сталлоне. Роккі вже став культовим персонажем, на той момент вийшли три фільми, а потім Сталлоне вирішив перевірити свої сили ще й у збройній майстерності.

Сюжет: повернувшись із В'єтнамської війни, Джон Рембо зіштовхується з кричущою несправедливістю у власній країні. Він відмінно володіє зброєю, але у мирний час нікому не потрібен. Крім того, війна залишила свій відбиток на нервовій системі. Ветеран через поліцейське свавілля  вимушений втекти з міста та розпочати партизанську війну в лісі.

Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень та фільмів для ностальгії
Кадр з фільму "Рембо: Перша кров"

Конан-варвар

Це справжнє олдскульне фентезі за мотивами романів Роберта Говарда про Конана – чоловіка з войовничого та доблесного племені кіммерійців, з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі. Батьків юного Конана жорстоко вбивають розбійники могутнього правителя Тулса Дума, а хлопчика забирають у рабство. Конан дорослішає і вирушає на пошуки свого давнього та кровного ворога. Варто подивитися, бо тут Шварценеггер ще у всій своїй бодібілдинг-красі.

Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень та фільмів для ностальгії
Кадр з фільму "Конан-Варвар"

Eye of the tiger

Важко знайти людину, яка би жодного разу не чула композицію Eye of the tiger у виконанні Survivor. А у 2022 їй виповниться 40 років. У 1982 році американський журнал Billboard назвав її головною піснею року. Музиканти її написали на  прохання Сільвестра Сталлоне для третьої частини фільму "Роккі". Досі Eye of the Tiger активно використовують спортсмени та організатори змагань, але найчастіше вона звучить у боксерських залах.

 

I love rock’n’roll

Якщо пісня I love rock’n’roll у вас асоціюється з Брітні Спірз, то святкуйте 20-річчя хіта. А от версія у виконанні Joan Jett & The Blackhearts була записана 40 років тому, у 1982 році вона потрапила до найкращих 100 пісень за версією Billboard.

Цікаво, що Joan Jett цю пісню написала ще у 1975 році, але перша версія взагалі не знайшла свого слухача.

50 років і пізніше…

Пів сотні років тому з'явилася культова гангстерська драма "Хрещений батько", а 60 років тому вперше світ побачив фільм про Джеймс Бонда – "Доктор Ноу".