Зміст:
  1. Хто така Таню Муіньо
  2. Як і з ким працює Таню Муіньо
  3. Робота з американськими зірками
  4. Кліпи Таню Муіньо

Українсько-кубинська кліпмейкерка Таню Муіньо зробила для репера Lil Nas X  кліп, який взяв головну нагороду MTV Video Music Awards-2021. І ще дві – за найкращу режисуру і найкращі візуальні ефекти.

Хто така Таню Муіньо

32-річна Муіньо – топовий український кліпмейкер. Її музичні відео набирають сотні мільйонів переглядів на YouTube, а минулих років отримали три українські премії YUNA і дві – M1 Music Awards як кліпмейкер року.

Також вона має власний модний бренд Jealousy, одяг якого представлений ​​в знаменитому онлайн-магазині Стефана Сигеля – NOT JUST A LABEL. Бренд є на ринку США, Великої Британії, Китаю, Росії та Саудівської Аравії.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

У перервах між Тижнями моди Муіньо режисує музичні кліпи.

За словами самої Таню, фотографом і кліпмейкером їй довелося стати, навіть не маючи профільної освіти. Хоча має освіту за спеціальностями світова економіка і програмування.

"Мені просто не подобалося, як інші фотографують моделей, яких я стилізую. Знімати відео теж стала випадково – мені захотілося, щоб картинка рухалася, потім сподобалося монтувати. Хочеш зробити добре – зроби сам", – розповідала режисерка в інтерв'ю українському Vogue у 2019 році.

Як і з ким працює Таню Муіньо

Як пояснювала Таню, за роботу вона береться лише в тому випадку, якщо їй подобається пісня.

"Найголовніше для мене – трек. Навіть не артист, а саме пісня. Артисти – складні люди, вони часто змінюються: сьогодні він грає попсу, а завтра робить модну стрижку і йде в андеграунд. [...] Я занадто прямолінійна, і коли деякі артисти запитують мене, чому я не хочу з ними працювати, я прямо кажу: "У вас проблема з піснею", – пояснювала режисерка для vogue.ua.

Першою відеороботою Муіньо став кліп "Знаєш" для співака ROZHDEN у 2013 році.

У 2014 році вона почала знімати кліпи для ексучасниці "ВІА Гри" Єви Бушміної (Яни Швець), яка у 2016 році змінила псевдонім на LAYAH.

З 2016 року Муіньо почала співпрацювати з Дмитром Монатіком (Monatik), для якого наразі зняла найбільшу кількість кліпів – 14.

Як українська режисерка Таню Муіньо прийшла до премії MTV. Розповідаємо в десяти кліпах
Фото: пресслужба Monatik

Також вона створювала кліпи для українських виконавців "Время и Стекло", NK (Настя Каменських), Віри Брежнєвої, Наді Дорофеєвої. Кліп останньої на пісню Gorit викликав скандал – у відео Дорофеєва танцює на пішохідному мосту на Алеї Героїв Небесної Сотні, за що ролик і його творців розкритикували.

Крім того, Муіньо зняла лайв-відео з українськими гуртами SINOPTIK, "её" і Myopia для проєкту Istok Live Sessions.

"Мені сподобалися всі три ці групи. В Україні, на жаль, хороша музика найчастіше не масова. У таких музикантів немає грошей на дорогі кліпи. Тому мені було приємно зняти для них відео і допомогти таким чином", – пояснювала вона в інтерв’ю karabas.live.

Згодом режисерка почала співпрацювати і з російськими артистами – Глюк'OZA, Скриптоніт та гуртом СПБЧ (Самое Большое Простое Число).

Про роботу на російському ринку Муіньо у 2017 році розповідала так: "Я поїхала туди (в РФ. – Ред.) на два дні, познайомилася з купою людей. Але в Росії дуже мало музики, яка мені подобається. У них все набагато гірше з хорошою музикою, ніж у нас. Пара артистів, не більше".

Робота з американськими зірками

У 2019 році першою роботою Муіньо для Голівуду став кліп американської співачки Кеті Перрі Small Talk.

Як українська режисерка Таню Муіньо прийшла до премії MTV. Розповідаємо в десяти кліпах
Скріншот з ролика з Instagram-сторінки Кетті Перрі

Також вона зняла кліп для британського виконавця Yungblud. Зйомки проводили в Києві. 

Сама ж Муіньо неодноразово наголошувала, що в Україні набагато дешевше і легше зняти хорошу роботу, ніж за кордоном.

"Коли я була в Лос-Анджелесі, то всі захоплювалися Києвом, тому що у нас немає жодних обмежень", – розповідала вона для випуску СПАЛАХ | Нові українські кліпи.

У 2021 році Муіньо стала режисеркою відразу трьох кліпів американської реп-виконавиці Cardi B: Up, Wild Side і Rumors.

А також зрежисувала кліп Lil Nas X Montero (Call Me by Your Name), який і був визнаний відео року за версією MTV.

Як українська режисерка Таню Муіньо прийшла до премії MTV. Розповідаємо в десяти кліпах
Фото з Instagram-сторінки Таню Муіньо

Montero – провокативний кліп, що зачіпає теми релігії, сатанізму та ЛГБТ+.

У ролику виконавець перебуває в залитому пурпуром Едемському саду, де його спокушає футуристична змія. Потім його залучають до суду за те, що він впав у гріх, але, як то кажуть в тексті пісні, концепція гріха – це необачне судження, яке потрібно просто скинути з плечей.

Lil Nas X ознаменував трек Montero піснею свого дитинства (справжнє ім'я музиканта – Монтеро Ламар Хілл). У тексті артист згадав про психічні випробуваннях, з якими зіткнувся в дитинстві через камінг-аут.

Кліпи Таню Муіньо

Локації в кліпах для зйомок роликів Муіньо, схоже, не мають меж. Вона знімала відео в берлінському метрона даху поїзда, на "кладовищі", в "церкві" і навіть в "пеклі".

Також виразним місцем був сюрреалістичний Будинок П'єра Кардена – унікальний Bubble House в Каннах. 

Ще кліпи Monatik, зняті Таню Муіньо.

А ось кліп Насті Каменських з її першого сольного альбому.

 

Як розповідала Муіньо, одяг для кліпів вони шиють самі.

А ось кліпи російського гурту СПБЧ, зрежисовані Муіньо. Однин з них – "Часы" – це вільна екранізація повісті Миколи Гоголя "Вій". Головну роль в кліпі виконав шоумен Олександр Гудков, схожий на Джуда Лоу з серіалу "Молодий папа".

А це кліп Муіньо для Кетті Перрі, де одну з головних ролей зіграла собака співачки Наггет. До речі, як розповідала режисерка, знімальна група проводить кастинги для звичайних людей. "Вони приходять і видають нереальні речі. І тут взагалі неважливо, худа людина чи ні", – зазначала Муіньо, пояснюючи, чому вони шукають акторів не в модельних агенціях.

Кліпи співачки Cardi B. "Таню – мій режисер. Я запросила її з України. Я хотіла знайти когось дійсно іншого, перебирала варіанти. Так, я знайшла її в Україні, думаю, вона надзвичайна", – коментувала артистка.

Кліп, який знімали в Києві.

Кліп, який приніс Таню Муіньо звання найкращого режисера року.

За даними видання Deadline, у травні 2021 року Таню Муіньо підписала контракт з WME (William Morris Endeavor Entertainment) - це американська холдингова компанія для талантів та медіаагентств, основні офіси якої розташовані в Беверлі-Хіллз, Каліфорнія, США.

"Після підписання WME розвиватиме бізнес Муіньо в галузі телебачення, кіно, документального кіно, моди і брендингу", – зазначило видання.

Сама ж Таню розповідала у 2017 році, що їй було би цікаво зняти документальний фільм про якогось музиканта.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин