Зміст:
  1. Марсіанські пейзажі, кактусові ліси та первісний океан
  2. Де побачити китів: популярні локації в Мексиці
  3. Скільки коштує зустріч з китами
  4. Bucket List – поплавати з китовими акулами в Мексиці
  5. Рай для рибалок, серферів, гурманів та любителів птахів
  6. Мексиканські страви, які варто спробувати
  7. Як дістатися Бахи. Поради в дорогу

Коли починаємо говорити про Мексику, то у всіх на слуху відомі міста – Канкун та Тулум. Однак навіть місцеві охрестили їх несправжньою Мексикою через туристичність.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Якщо ж хочете справжньої аутентичної Мексики, зачитувались в дитинстві пригодницькими романами про відкривачів-дослідників, мрієте про зустріч з китами, у такому разі мексиканський півострів Баха Каліфорнія – ідеальний напрямок для наступної подорожі та натхнення. 

Один мій знайомий, який об’їздив більш ніж пів світу, завжди каже: "Найкращі місця ті, про які ти ще не чула".

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

Марсіанські пейзажі, кактусові ліси та первісний океан

Хочете прокачати свої навички, покладатися тільки на себе та випробувати себе у справжній подорожі, тоді вітаю: Баха – тріп саме для вас.

Баха – те місце, після якого ніколи не будеш таким, як раніше. Цей мексиканський півострів поєднав у собі: марсіанські інопланетні пейзажі, гори, що виринають на обрії, як мариво, піщані дюни, що перекочуються рожевими та білими хвилями, блакитні, смарагдові та лазурові води океану, ліси з 5-метрових кактусів, первісну природу, ідеальні хвилі для серфінгу та готелі з хіпстерським або лакшері вайбом. 

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

Величезний бонус для всіх любителів природи: можливість спостерігати за сірими, горбатими та навіть синіми китами, плавати з дельфінами, китовими акулами та морськими котиками.

На додачу – мексиканська їжа, культура та відкриті, доброзичливі люди. На півострові багато автентичних рибацьких поселень, де люди й досі живуть своє життя у гармонії з природою та без щурячих перегонів за грошима чи споживацькими товарами.

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки. Пейзажі півострову Баха Каліфорнія

Тут багато насправді віддалених земель, на які ще буквально не ступала нога туриста. Відтак у більшості випадків приготуйтеся до простих умов, невигадливого стилю життя, піщаних вулиць у маленьких поселеннях та гір сміття (на півострові це велика проблема, на жаль). 

Баха Каліфорнія лежить на північному заході Мексики. Відділяє Каліфорнійську затоку (яку ще називають морем Кортес) від Тихого океану. Довжина півострова – 1300 км, що робить його третім за довжиною у світі. Ширина – від 40 до 320 км, а берегова лінія з неймовірними пляжами сягає понад 2000 км.

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

На півночі півострів межує з американським штатом Каліфорнія, а на узбережжі Тихого океану розкинулися десятки островів.

На півострові розташовані два мексиканські штати: на півночі – Баха Каліфорнія та на півдні – Баха Каліфорнія Сур.

На півночі півострова можна відчути середземноморський клімат, а на півдні – жаркий та посушливий клімат пустель. Взимку температура вдень ніколи не падає нижче 16-18°C, а на півдні й у лютому – 23°C. У літні місяці температура коливається в межах 30°C і вище, а максимум сягає 40°C. Температура води в затоці – до 30°C влітку та 16°C взимку. 

Найкращий час для відвідин – з листопада до квітня-травня.  

Найбільшу популярність півострів має саме серед американських туристів, які не тільки приїжджають на відпочинок, а й залюбки купують задешево землю біля океану. 

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки. Кити в лагуні Герреро Негро

Легендарний дослідник підводного світу Жак Кусто назвав море Кортес "світовим акваріумом", бо саме тут мешкає понад 900 видів риб (10% з яких – ендеміки) та 35 видів морських ссавців. Затока є домом для понад 39% загальної кількості морських ссавців у світі.

Де побачити китів: популярні локації в Мексиці

Кити – неймовірні створіння. Саме в Басі можна зустріти їх у повній величі та водночас у найвразливіший момент їхнього життя.

Щозими близько 28 000 китів мігрують, аби знайти собі пару та народити китенят у лагунах моря Кортес. Тут можна зустріти переважно сірих та горбатих китів, але іноді й блакитних – найбільших ссавців на планеті. Ці створіння долають відстані у 20 000 км.

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки. Кити в лагуні Герреро Негро

Зустріч з китами – побачення з величчю природи, первісністю буття та з самим собою. Не знаю, як кити це роблять, але здіймають цілу бурю емоцій захвату, радості, піднесеності та водночас глибокого спокою.

Кити починають міграцію з кінця грудня до початку квітня. Але щоб застати їх напевно, краще їхати в січні. Найкращі місця для спостереження за китами:

  • Лагуна Сан-Ігнасіо, щорозташована в центральній частині півострова.
  • Герреро-Негро – містечко та лагуна, розташовані в Баха Каліфорнія Сур, на кордоні з північним штатом.
Саме в ці лагуни сірі кити припливають народжувати дитинчат.

Це окремий магічний світ – побачити новонародженого малюка з його ніжною ще не загрубілою шкірою, блискучими боками та прив’язаністю до матусі.

Зв’язок між мамою та малюком дуже сильний, дорослі кити затято оберігають своїх малюків, які можуть набирати до 50 кг ваги за день! Великі сірі кити сягають 13-16 м, а важать 27-30 т. Для порівняння: великий шкільний автобус з пасажирами може сягати 20 т.

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

В Герреро-Негро можна побачити велику популяцію морських котиків та погуляти поруч з соляними дюнами однієї з найбільших соляних шахт у світі. Саме містечко дуже мальовниче, обов’язково спробуйте класичні тако з креветками з трейлера, розмальованого під сірого кита.

Побачити китів можна також в Бухті Магдалена на західному узбережжі південної Бахи. Води тут дуже спокійні. У Лорето на східному узбережжі південної Бахи можна побачити горбатих та синіх китів. У Кабо Сан Лукас (найпівденнішій точці півострова) багато горбатих китів і безліч турів та екскурсій для споглядання.

Скільки коштує зустріч з китами

Тури для спостереження бувають різними. Зазвичай це невеликі човни з екскурсоводом, який знає де шукати китів. Найкраще – якщо оберете саме невеликий човен, бо нам пощастило бути тільки втрьох на борту. Відтак могли кружляти та роздивлятися з усіх сторін.

Один турист захопив з собою флейту. Як виявилось, кити й справді реагують на музику та кружляють довкола човна, приспівуючи свої магічні пісні. 

А один молодий кит бавився, стрибаючи поруч з човном. 

У Герреро-Негро такий тур коштує 50$ з людини за 3-4 години плавання на човні, підвезення до лагуни та ланч. У деяких інших місцях, залежно від сервісів та часу, така розвага коштує 90-130$.  

Якщо плануєте дивитися китів у Кабо Сан Лукас або в пік сезону, то подбайте про бронювання наперед. Бо туристів там дуже багато.

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото: freepik

Беріть бінокль, непромокальний чохол для телефону чи фотоапарату, а пончо від бризок, зазвичай, видають організатори. 

Одягайтеся шарами, за 3-4 години на відкритій воді з бризками моря та вітрами в обличчя легко замерзнути. Беріть капелюх, не шкодуйте сонцезахисних засобів та сходіть в туалет до поїздки.

Bucket List – поплавати з китовими акулами в Мексиці

Ще один незабутній досвід Бахи – плавати з китовими акулами. Ці гігантські створіння, попри свої розміри, дуже витончені та благородні. Китові акули – найбільші риби у світі. Мають довжину 12-18 м та важать від 15 до 20 т. А живуть ці створіння до 70 років. 

Китові акули не хижаки. Вони фільтратори, які харчуються планктоном та дрібною рибою. Тож абсолютно безпечні для людей. Рот китової акули може відкриватися на ширину до 1,5 м!

Ці риби дуже спокійні, часто повільно плавають біля поверхні води, що дозволяє плавати разом з ними, за наявності підводної маски. Чудова точка для плавання з цими акулами – Ла Пас на східному узбережжі південної Бахи, у період з жовтня до квітня. А з червня до листопада споглядати акул можна в Баїя де Лос Анхелес. 

Під час вибору туру будьте обачними щодо того, що саме пропонує гід. Не погоджуйтесь на тури з великою кількістю людей, оскільки це бентежить морських мешканців.

Пам’ятайте: китові акули – під загрозою зникнення.

Звісно, на півострові багато класних цікавих місць для хайкінгу, снорклінгу, каякінгу (можна навіть з синіми китами), сапів, кайтсерфінгу, серфінгу та інших водних видів спорту. А спостерігати за дельфінами можна практично всюди. Вони підпливають дуже близько до берега на багатьох пляжах Бахи. 

Рай для рибалок, серферів, гурманів та любителів птахів

На півострові багато унікальних місць, але особливо раджу декілька з них.

  • Естеро Ла Бокана – рибацьке поселення на стороні Тихого океану в Баха Каліфорнія Сур, яке активно розвивається та стало центром спортивного рибальства.

Там неймовірна кількість різної риби, серед якої відомий та дуже цінний жовтоперий тунець чи палтус розмірами завбільшки 1 м. 

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки. Естуарій Ла Бокани

Саме тут виловлюють лобстерів, які експортують до Китаю за шалені кошти. А в ресторанчиках Ла Бокани з видом на океан та дельфінів, що плавають у трьох метрах від берега, можете поласувати цим делікатесом десь за 15-20$. Зазвичай за таку ціну в ресторанах світу можна замовити хіба що пасту з дуже малою кількістю лобстера.

Там також є естуарій – затоплене гирло річки – з мангровими кущами, біорізноманіттям флори й десятками різновидів птахів над білосніжними дюнами.

  • Лос Барілес – колоритне містечко з красивими чистими довгими пляжами, неймовірними заходами сонця та спокійним, розміреним життям. Там чудові умови для кайтсерфінгу чи серфінгу. Поруч є природні заповідники, дика природа та риболовля.
Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки. Вулички Лос Барілес
  • Ла Вентана стала центром кайтсерфінгу та серфінгу на півострові. Кожен серйозний серфер має хоч раз випробувати тутешні хвилі та вітри. Інфраструктура міста доволі розвинена, але ще й досі з адекватними цінами.
Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки
  • Кабо Сан Лукас – дуже відомий курорт з усіма складовими:  різноманіттям ресторанів, затишними готелями, чистими пляжами, льодяними Маргаритами та веселим нічним життям. Тут повсюди подають модну каву, сендвічі та вайфай.
Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки
  • Ла Пас вражає своєю архітектурою, красивими набережними, традиційними кольоровими будинками, плиткою, сувенірами.
  • Енсенада відома своїми виноградниками, на які можна організувати екскурсію, цікавими фестивалями та ресторанами. У долині неподалік виробляють вино світового класу.
Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

Мексиканські страви, які варто спробувати

Мексиканська кухня – одна з найсмачніших у світі та є частиною культурного коду. На півострові, окрім традиційних тако, найніжнішого гуакамоле, кесаділій, тамалес, дуже багато морепродуктів: лобстерів, устриць, гігантських креветок, риби, гребінців та різноманітних молюсків. 

Але будьте обережними: у справжній Мексиці навіть негострий соус дуже гострий для пересічного українця. 

За останні кілька років ціни суттєво зросли (раніше на півострові було дуже дешево), бо дедалі більше американців та канадців приїжджають сюди за неймовірною природою, подорожами та пляжами, тим самим стимулюючи розвиток туризму та зростання цін.

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

Величезні свіжовиловлені устриці розміром з долоню коштують 10$ за дюжину, а севіче зі свіжої риби – 11$ у ресторанчиках умовної менш відомої Ла Бокани (але порції вистачає на двох).

Майте на увазі, що на самому півдні півострова морепродукти заморожені, бо везуть їх з інших частин Бахи. У більш туристичних місцях ціни вже значно підросли порівняно з попередніми роками: відомі тако з креветками чи рибою коштують близько 2$ за штуку, а величезні келихи найсмачнішої Маргарити – по 5-7$.

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

Як дістатися Бахи. Поради в дорогу

Варіантів, як дістатися до півострова, декілька: можна переїхати кордон зі США на авто (6 пунктів пропуску). Якщо обираєте орендувати кемпер або авто, то не раджу бути довго біля пунктів пропуску. Там може бути доволі багато криміналу й часто поліція не нехтує тим, щоб "розвести" туристів на гроші. А коли ми від’їхали від кордону, то жодного разу за наші шість подорожей на півострів не стикнулися з криміналом чи вимаганням.

На півострові є аеропорти з регулярними рейсами в Сан Хосе дель Кабо, Ла Пас, Тіхуана. В Кабо Сан Лукас та Лорето є аеропорти для приватних рейсів. Багато рейсів вирушають зі США чи Мехіко-Сіті (для перельоту зі США вам необхідна американська віза). 

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

Також потрапити на острів можна на щоденному поромі, що прибуває з дуже цікавого міста Мазатлан до Ла Пасу. Подорож займає 12-16 год. На пором можна завантажити авто чи кемпер. Також до великих міст ходять автобуси.

Найкращий варіант дослідити Баху – подорожувати на авто. Найкраще мати машину 4x4, щоб була можливість з’їхати з дороги та відпочити.

Через півострів проходить кілька головних доріг. Зараз вони асфальтовані (хоча років 5 тому одна з головних магістралей ще була ґрунтовою), але узбіччя ці дороги не мають. Деякі ділянки – у поганому стані.

Незвідана Мексика. Півострів Баха Каліфорнія – місце для зустрічі з китами та дельфінами
Фото з архіву авторки

Заправляйте повний бак, оскільки заправки розташовані далеко одна від одної, також майте з собою запас питної води та їжі. Це нелегка дорожня подорож, тож мусите бути самозабезпеченими, зібранами та готовими до несподіванок.

Українцям не потрібна віза в Мексику, але перед прибуттям необхідно заповнити електронний дозвіл онлайн (безкоштовно та швидко, дає право перебувати 30 днів).

Також прикордонники можуть запитати зворотній квиток, бронь готелю та підтвердження наявності коштів, але зазвичай цього не вимагають. Перед рейсом вам також дадуть міграційну картку для заповнення.

Якщо їдете через наземний кордон зі США та плануєте перебування довше, ніж 7 днів, необхідно зареєструватися та сплатити туристичний збір (близько 38$).