Зміст:
  1. Як і де шукати дешеві квитки
  2. Де зупинятися, щоб заощадити на житлі
  3. На чому пересуватися, щоб зекономити
  4. Як і де харчуватися бюджетно та смачно
  5. Безкоштовні музейні дні
  6. Як подорожувати і заробляти

Світ уже повільно відкривається за останні два місяці – понад 20 країн уже впускають українців. 

На початку лютого, за даними МЗС, громадяни України вже могли подорожувати у 83 країни світу.

Обмежений бюджет – не причина, щоб відкладати знайомство зі світом.

Оксанa Корінь, тревел-блогерка. У 24 роки вже відвідала понад 20 країн. І, здається, непогано засвоїла мистецтво бюджетної мандрівки.

Наприклад, вона 13 днів мандрувала Туреччиною і витратила всього 250 лір (приблизно $40). А у одній з найдорожчих країн світу – Норвегії, провела 11 днів за 100 євро.

Правила бюджетної подорожі. Норвегія за 10 € на день і не лише
Туреччина, Каппадокія. Оксана зустрічає світанок і дивиться на шоу повітряних куль. Фото з її особистого архіву.JPG

Стажерка LIGA.Life розпитала Оксану Корінь про те, де шукати дешеві квитки та безкоштовне житло, як економити на їжі й транспорті та коли вхід у більшість музеїв Європи вільний і як можна заробляти на відпочинку за кордоном.

Як і де шукати дешеві квитки

На український ринок зайшло багато лоукостів: Wizz Air, Ryanair, Pegasus та інші. Якщо з України немає прямих дешевих рейсів, розгляньте варіант пересадки в Польщі чи Румунії, звідки літає більше лоукостів.  

Ціни на квитки порівнюю на Skyscanner. Щоб знайти найвигідніший варіант, варто дивитися квитки не на конкретну дату, а на весь місяць, а ще краще скористатись опцією "найдешевший місяць", що дозволяє побачити, в який день року ціна на квиток буде найнижчою.

У Фейсбуці є група 193 Країни – Бюджетні подорожі та дешеві авіаперельоти. Там публікують інформацію про розпродажі квитків, вигідні пакетні тури та знижки. 

Подорожувати Європою можна автобусом. Є багато дешевих автобусних перевізників таких як Flixbus, Leo Express, Ecolines, Neobus, East West Eurolines.

Ще корисні лінки: 

Kiwi.com – сайт для пошуку квитків lowcost авіакомпаній.  

Aviasales - сервіс для пошуку дешевих авіаквитків.

Де зупинятися, щоб заощадити на житлі

Мій улюблений сервіс – каучсерфінг – своєрідна соцмережа, в якій реєструються люди, що мають місце, час та натхнення безкоштовно приймати в себе вдома туристів з інших країн. Оплатою за послугу є культурний обмін і дружнє спілкування.

Правила бюджетної подорожі. Норвегія за 10 € на день і не лише
Португалія, Порто. Наліпили вареників хостам-французам. Фото з особистого архіву Оксани Корінь.JPG

Досить часто я бронюю житло на Airbnb. На відміну від каусерфінгу, цей сервіс є платним, однак на ньому можна знайти бюджетні варіанти помешкання.

Порада: якщо хочете отримати знижку на перше бронювання – близько 20 доларів – реєструйтеся не через головний сайт, а через референтне посилання. Його має надати уже зареєстрований користувач, наприклад, ваш друг або мама.

Ще один варіант – намет.

Є ще Booking  – сервіс для бронювання готелів, хостелів та приватних приміщень.

Правила бюджетної подорожі. Норвегія за 10 € на день і не лише
Туреччина, кратер вулкана Немрут. Фото з особистого архіву Оксани Корінь.JPG

На чому пересуватися, щоб зекономити

Безкоштовно дістатися з аеропорту, який зазвичай далеко від центру міста, можна автостопом. На перший погляд, небезпечна опція, але це й те, що залишає прекрасні спогади: спілкування, нові знайомства. 

Є спеціальний сайт Hitchwiki – своєрідна вікіпедія для автостопера. Там є інформація про те, де найлегше і найшвидше спіймати автомобіль, а де це краще не робити взагалі. Наприклад, у європейських країнах автостоп заборонений на автобанах. Єдина легальна можливість стопити у таких місцях – заправки.

Якщо говорити про пересування містом, то зазвичай найвигіднішим способом є громадський транспорт. Залежно від ситуації, можна купити електронний квиток на цілий день або на певну кількість поїздок. Зважайте на те, скільки  плануєте здійснити переїздів.

Також корисною може бути офлайн-карта Maps.me, її можна завантажити на стартфон, щоб не заблукати у чужій місцевості.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Як і де харчуватися бюджетно та смачно

Перший принцип економії – взяти їжу з України. Перед від’їздом я купую сушені страви, які заливаються окропом. Вони цілком можуть замінити повноцінне харчування. Серед улюблених – сушений банош з бринзою або грибний крем-суп з сочевицею.

Другий принцип економії – супермаркети. Коли вирушаєте у якусь країну, потрібно наперед дивитись в інтернеті, який магазин дешевший. 

До прикладу, в Іспанії – Mercadona, в Португлалії – Pingo Doce, в Туреччині – BIM, 101, SOK. У великих супермаркетах можна купити не лише продукти, а й вже готову їжу.

Якщо ж хочете спробувати місцеву кухню і водночас не витратити багато, варто шукати заклади, в яких харчуються місцеві. Вони здебільшого розташовані подалі від центру міста, але там дійсно можна поїсти дешево і смачно.

Правила бюджетної подорожі. Норвегія за 10 € на день і не лише
Іспанія, Піренеї. Фото з особистого архіву Оксани Корінь.JPG

Безкоштовні музейні дні

Зазвичай, у кожному музеї є день безкоштовного відвідування. Коли їду в якусь країну, складаю спецкалендар з такими днями. 

Майже всі європейські музеї відкривають двері у першу неділю кожного місяця. Це гарна можливість зекономити 20-30 євро за вхід. 

Париж, Лувр, Версаль. Безкоштовний вхід у кожну першу неділю місяця з листопада до березня. Економія:15-20 євро.

Мадрид, Музей Прадо. Безкоштовний вхід щотижня з понеділка до суботи з 18:00 до 20:00, у неділю та святкові дні  – з 17:00 до 19:00. Економія: 15 євро.

Амстердам, Музей Ван Гога, Рейксмузеум. Безкоштовний вхід 18 травня у Міжнародний день музеїв. Економія: 18-20 євро. 

Список документів, з допомогою яких можна отримати знижки на вхід в музеї і не тільки:

  • ISIC(International Student Identity Card) – міжнародне посвідчення особи, що навчається. 
  • IYTC (International Youth Travel Card) – міжнародне посвідчення для молодих людей до 30 років.
  • ITIC (International Teacher Identity Card) – міжнародне посвідчення для викладачів.
  • Прескарта – офіційне посвідчення журналіста.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

 

Як подорожувати і заробляти

Це можна робити за допомогою AuPair — програми культурного обміну, яка дає можливість людям подорожувати та жити в іншій країні, мешкаючи в місцевій родині. 

В обмін на особисте місце проживання, харчування та кишенькові гроші учасник програми доглядає за дітьми (забирає їх зі школи, водить на гуртки) та виконує легку домашню роботу. 

В середньому AuPair отримує 100-300 євро на тиждень.

Я була AuPair (учасницею програми) в Італії майже 2 місяці та 6 місяців в Іспанії. Це ніби ви приїхали до родичів і проводите час з їхніми дітьми, принаймні в мене було так, але все залежить від сім’ї. 

Правила бюджетної подорожі. Норвегія за 10 € на день і не лише
Італія, Фіналє Лігуре, скелелазіння із сім’єю AuPair. Фото з особистого архіву Оксани Корінь.JPG

Ще одним варіантом для бюджетних подорожей є програми на зразок Workaway або HelpX, але вони безоплатні. Ти живеш і харчуєшся в людей безкоштовно, натомість маєш допомагати декілька годин на добу певній родині або організації: волонтерити на екофермах, у місцевих школах чи в будинку, власники якого поїхали на відпочинок.

Багато подібних можливостей можна знайти на телеграм-каналі "Про мандри на дивані".

На власному досвіді я переконалась, що брак фінансів не є перепоною для подорожей, головна  проблема – брак бажання. Якщо є прагнення, то ресурси завжди знайдуться.

Нагадування: Через пандемію COVID-19 перед купівлею квитків ознайомтеся з правилами в’їзду та виїзду до обраної країни, вони постійно змінюються. Інформацію можна дізнатися за лінком на інтерактивну карту світу від МЗС України.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

Наталія Ткачук, для LIGA.Life