Зміст:
  1. Емоційний інтелект
  2. Сто років самотності
  3. Звіяні вітром
  4. Жовтий князь
  5. Маленькі жінки

Цього тижня LIGA.Life вивчає книжкові полички Маші Єфросиніної, української телеведучої, інфлюенсерки та громадської діячки. Марія поділилася п'ятіркою улюблених книжок та пояснила, що саме її підкорило в цих творах.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Емоційний інтелект

Автор: Денiел Ґоулман.

"Всі роки роботи на телебаченні я жила моментом, прагнула, летіла, ставила неймовірні цілі й досягала їх. Мій чоловік Тимур завжди говорив, що захоплюється цією моєю рисою, бо він, на відміну від мене, людина, яка не поспішає, кожне рішення приймає вдумливо і раціонально. Я – емоційна", – зізнається Маша Єфросиніна та додає: "Так було до 2014 року, коли почалася війна, коли анексували мій рідний Крим. Коли моє серце прагнуло діяти й допомагати, а не залишатися осторонь. У цей період прийшли великі зміни в моє життя, я зрозуміла, як важливо вміти працювати зі своїми емоціями, як важливо взяти час, щоби усвідомити, що саме ти переживаєш зараз".

До того ж громадська діяльність Маші вимагає емоційного інтелекту. Адже саме з нього виникає емпатія, можливість зрозуміти біль і переживання іншої людини. 

"У сучасному світі не має місця холодності й відстороненості, людство потребує порозуміння, яке без емоційного інтелекту неможливе. Книг Ґоулмана присвячена саме поняттю емоційного інтелекту і, направду, стала бестселером. Вона написана дуже легкою мовою, проте порушує важливі питання: як впливають на наше життя та досягнення наші емоції? Для чого вони нам? Як людині працювати з емоційними моделями, які в ній закладені? Як працювати з емоціями, щоб вони не гальмували рух до своїх цілей?" – описує книгу телеведуча.

За її словами, "Емоційний інтелект" здатна підштовхнути до осмислення своїх емоцій, початку роботи з ними й підвищення емоційного інтелекту людини.

Про силу жінок та емоційний інтелект. Пʼять улюблених книг Маші Єфросиніної
Фото: Yakaboo

Сто років самотності

Автор: Ґабрієль Ґарсія Маркес.

"Самотність, навколо якої пан Маркес розгортає свою оповідь, має дуже велику руйнівну силу. На відміну від зовнішніх катаклізмів, вплив яких на людину ми здатні побачити, руйнування самотністю не таке очевидне, проте не менш сильне", – стверджує Маша та додає: "Кожен персонаж роману так чи інакше ізольований, живе своє окреме життя, у якому немає "спільного" та, на мою думку, головного у житті – любові. Дуже хочу, щоб мої Нана і Сашко прочитали цю книгу. Вміння любити – те, чому хочу навчити своїх дітей".

Громадська діячка описує "Сто років самотності" як дивовижний роман, у якому неймовірним чином сплелися реальність і фантастика.

"Маркес настільки вміло поєднує ці два світи, що часом, читаючи, справді втрачаєш розуміння межі між ними. Особисто я дуже люблю латиноамериканську культуру, тому ця книга представляє для мене особливий інтерес".

Про силу жінок та емоційний інтелект. Пʼять улюблених книг Маші Єфросиніної
Фото: Yakaboo

Звіяні вітром

Автор: Марґарет Мітчелл.

"Цю книгу люблю з підліткового віку. Спочатку вона мене захоплювала своєю романтичністю, бурхливою історією кохання. Проте вже в дорослішому віці мене захопила сама героїня – Скарлетт О’Гара. Тендітна і вишукана жінка, яка мала таку внутрішню силу, якій могли б позаздрити деякі чоловіки", – зазначає Маша.

Нині вона дуже любить подумки повертатися до двох цитат зі "Звіяних вітром":

  • "Минулого не повернути. Померлих не воскресити. Шляху зворотного немає, треба йти тільки вперед", – саме ця фраза дуже перегукується Маші з часами, які зараз проживають українці.
  • "Весь світ не має сили зруйнувати нас, і тільки самі ми зсередини руйнуємо себе".
Про силу жінок та емоційний інтелект. Пʼять улюблених книг Маші Єфросиніної
Фото: Yakaboo

Жовтий князь

Автор: Василь Барка. 

"Вже у дорослому віці я почала відкривати для себе українську літературу. Весь складний, сповнений трагедіями й болем, історичний шлях нашого народу викарбуваний в літературі. Вона ніколи не була відірваною від бід людей, завжди говорила і кричала про все наболіле, про те, чим насправді жили українці. Одним зі знакових і важливих творів для мене є роман "Жовтий князь". Книга, яка змусила мене плакати", – розповідає телеведуча.

Вона називає цей твір надзвичайно трагічним, оскільки присвячений одній з найтрагічніших сторінок історії  України – Голодомору. 

Про силу жінок та емоційний інтелект. Пʼять улюблених книг Маші Єфросиніної
Фото: Yakaboo

Маленькі жінки

Автор: Луїза Мей Елкотт.

"Історія про силу жіночого духу. Останнім часом я говорю: "Єднання жінок – моя нова релігія". Книга саме про жіноче єднання всупереч усім обставинам. Чотири сестри чекають на повернення батька з війни. Вони дружні, у цьому їхня міць, це – те, що допомагає їм долати всі перешкоди. Книга дуже легка для прочитання, проте її значення і меседж абсолютно вагомі й значущі. Відданість, любов і сила жінок", – описує роман Марія.

Про силу жінок та емоційний інтелект. Пʼять улюблених книг Маші Єфросиніної
Фото: Yakaboo