Зміст:
  1. Мета. Процес безперервного вдосконалення
  2. Who: Solve Your #1 Problem
  3. Добре бути ірраціональними. Як мислити нелогічно та отримувати несподівані переваги
  4. Безжальний менеджмент. Управління людьми та прибутком
  5. Ідеальний керівник. Чому ви не можете ним стати, і що робити з цього приводу
  6. Із третього світу в перший. Історія Сингапуру. 1965-2000 

LIGA.Life продовжує зазирати до бібліотек успішних українців. Цього разу своєю шісткою улюблених книг поділився Артем Бородатюк, фаундер групи IT-компаній Netpeak Group.

"Є багато книг, які можу рекомендувати. Це і "Customers for Life" Карла Сьюелла, і "Наснага" Патті МакКорд, але все ж у мій най-найкоротший набір Must Read Book Suite для менеджерів входять лише шість перерахованих нижче", – стверджує підприємець.

Мета. Процес безперервного вдосконалення

Автори: Джефф Кокс, Еліягу Голдратт.

Еліягу Голдратт створив "Теорію обмежень". Це методологія менеджменту через знаходження та управління "ключовими точками".

"За великим рахунком, теорія Еліягу – банальний здоровий глузд. Але для спрощення розуміння він написав серію бізнес-романів, а замість звичних слів запровадив "начебто" нові терміни. Розумію і поділяю його підхід, оскільки іноді для того, щоб змінити вже звичний алгоритм мислення, необхідно спеціально розмовляти "іншою мовою". Її чують та розуміють без зв'язку зі звичним. Тому так набагато легше змінити розуміння вже відомого", – пояснює Артем.

Головний герой книги – Алекс – має розвʼязати проблеми на заводі в короткі терміни.

"Вся теорія обмежень – начебто для заводів. Але нагадаю, що вважаю цю теорію здоровим глуздом. А здоровий глузд корисний у бізнесі будь-якого типу. Тобто теорія обмежень Голдратта допомагає в будь-якому найскладнішому випадку знайти те, чим спершу слід зайнятися, щоб поліпшити бізнес або будь-яку систему", – підсумовує фаундер Netpeak Group.

Шість книг, які має прочитати менеджер. Радить Артем Бородатюк, фаундер Netpeak Group
Фото: Yakaboo

Who: Solve Your #1 Problem

Автори: Джефф Смарт, Ренді Стріт.

У книзі Еліягу Голдратта ви приходите до розуміння, "що" потрібно робити, а книга Смарта та Стріта про те, "хто" це робитиме, пояснює Артем. Власне, головна ідея книги звучить у назві: проблема номер один – хто, а не що.

"Я не настільки радикальний, щоб поставити "що" на друге місце, але цілком очевидна важливість підбору правильних людей. У результаті ці дві книги – дійсно ідеальний союз, тому що зрозумієте, що робити, і будете наймати тих, хто це робитиме. Якщо у вас зовсім мало часу, рекомендую прочитати хоча б ці дві книги з добірки".

Бізнесмена приваблює методологія, що дається у книзі. Він не впевнений, що її варто застосовувати 1 в 1 у реаліях кожного бізнесу та для всіх вакансій. Однак книга точно дає зрушення в голові: змушує фокусуватися на пошуку найкращих кандидатів, акцентуючись не на псевдопсихології в оцінці особистих якостей кандидатів, а на оцінці роботи кандидата, що базується на аналізі об'єктивних сигналів з минулого.

Шість книг, які має прочитати менеджер. Радить Артем Бородатюк, фаундер Netpeak Group
Фото: Medium
Артем Бородатюк наголошує: "З наступних двох книжок оберіть ту, яка є більш релевантною саме для вас. Більш жорстким менеджерам рекомендую "Добре бути ірраціональними", "добрякам" – "Безжальний менеджмент".

Добре бути ірраціональними. Як мислити нелогічно та отримувати несподівані переваги

Автор: Ден Аріелі.

За словами Артема, ця книга дає змогу зрозуміти та прийняти той факт, що люди не ідеальні, і це нормально.

"Після прочитання менше дратуюсь на оточення і на себе самого. Ми всі маємо багато когнітивних спотворень, і це ок".

Шість книг, які має прочитати менеджер. Радить Артем Бородатюк, фаундер Netpeak Group
Фото: Yakaboo

Безжальний менеджмент. Управління людьми та прибутком

Автор: Ден Кеннеді.

Ця книга для тих, хто став менеджером і не може зрозуміти, що підлеглі мають щось робити, досягати цілей, що це нормально бути незадоволеними їхньою роботою і надавати негативний фідбек.

"Книга шкідлива для вимогливих та жорстких менеджерів, але корисна для м'яких та надмірно "ніжних". Рекомендую тим, кому варто попрацювати над своєю вимогливістю, – дуже добрим, ніжним менеджерам, які бояться підлеглих та думають, що не можна дати їм фідбек у разі проблеми", – додає фаундер групи IT-компаній Netpeak Group.

З іншого боку, ця книга – точно не для жорстких та вимогливих людей. За словами Артема, якщо на 100% дотримуватися викладеного, можна стати поганим менеджером – людиною, з якою неможливо працювати.

Шість книг, які має прочитати менеджер. Радить Артем Бородатюк, фаундер Netpeak Group
Фото: Yakaboo

Ідеальний керівник. Чому ви не можете ним стати, і що робити з цього приводу

Автор: Іцхак Адізес.

За гучною назвою стоїть спрощена і недосяжна модель ідеального керівника. Модель розкладає людей за чотирма типами: підприємець, виробник, адміністратор та інтегратор.

На думку Адізеса, для успішного існування організації у ній мають виконуватися чотири функції управління. Неможливо знайти людину, яка б постійно ідеально справлялася з усіма чотирма одночасно. Тому потрібні команди з менеджерів зі стилями управління, які доповнюють один одного.

"Книга дозволяє не вимагати від усіх одного і того ж, а також нормально сприймати те, якими різними можуть бути члени вашої команди. Я погоджуюсь, що збалансоване виконання менеджментом всіх чотирьох ролей допоможе компанії діяти результативно", – додає Артем.

Шість книг, які має прочитати менеджер. Радить Артем Бородатюк, фаундер Netpeak Group
Фото: Yakaboo

Із третього світу в перший. Історія Сингапуру. 1965-2000 

Автор: Лі Куан Ю.

З 1959-го до 1990 року, під час правління Лі Куан Ю, Сінгапур, позбавлений ресурсів (навіть воду отримує з Малайзії), зміг розв'язати багато внутрішніх проблем і здійснив стрибок від країни третього світу до високорозвиненої країни з високим рівнем життя.

"Ця книга не про бізнес, але вона надихає. До того ж впевнений, що ефективне управління країною набагато складніше за управління бізнесом. Тому і рекомендую прочитати її всім менеджерам", – радить підприємець.

На запитання "чому у Сінгапура вийшло?" Лі Куан Ю відповідав:

"Ми навчалися у процесі роботи й навчалися швидко. Якщо і була якась формула нашого успіху, то вона полягала в тому, що ми постійно вчилися, як зробити так, щоб система працювала, або зробити так, щоб вона працювала ще краще. Я ніколи не був заручником якоїсь теорії, мною керували здоровий глузд і реалізм. Лакмусовим папірцем, який я застосовував до будь-якої теорії чи схеми, було: "Чи буде вона працювати в реальному житті?" Це була та золота нитка, яка простяглася через усі роки моєї роботи. Якщо теорія не працювала і результати були поганими, то я більше не витрачав на це часу та ресурсів".

Хіба не цьому варто навчитися всім нам?