Зміст:
  1. headachee – шукаючи колір
  2. Jamala – Мій брате
  3. ФРН – Казочці кінець
  4. POPIL, Коцик – Сніг із моїх снів
  5. Загреб – Ніч рятує
  6. ОТРУТА, Відчувай! – інтернет весілля
  7. XXV кадр – Ні, не треба
  8. Vitryla – Свідомість
  9. Pine Echoes – positive music
  10. Pilikayu – Музика для забування снів

За цей тиждень вийшло майже 300 релізів. Нарешті відбувся довгоочікуваний релізний бум, який вже можна вважати початком 2024 року. Чимало виконавців розпочали радувати своїх слухачів повноформатниками. Сьогодні послухаємо дебютний україномовний альбом гурту headachee, пісню-звернення від Jamala та відродження скримо-квартету "Феєрверки ранять небо".

headachee – шукаючи колір

Жанр: шугейз, дримпоп, психоделічний рок.

Дата релізу: 19.01.2023.

headachee встигли себе зарекомендувати, випустивши декілька релізів, зокрема мініальбом dumb attempts to find a sense та чимало синглів. "Шукаючи колір" – це дебютний український повноформатник.

Альбом, який був записаний на одному диханні, доповнив творчість гурту на 8 треків, серед яких раніше виданий сингл "по колу". Робота має дуальний характер, спочатку знайомить на серйозній ноті, а потім переростає у хаос, граючи з різними образами у психоделічних тонах.

Балансуючи на дримпопово-шугейзній площині, "Шукаючи колір" не соромиться відійти у сторону психоделічного року чи легенького блюзу. Або ж просто подуркуватися, зробивши невеличкий перепочинок посередині альбому.

Jamala – Мій брате

Жанр: поп.

Дата релізу: 18.01.2023.

З початку російсько-української війни минуло вже майже 10 років. За цей час чимало захисників полягло, захищаючи свій дім, сім’ю та близьких. "Мій брате" – присвята Джамали другові, який загинув на фронті.

Втіливши у пісню чимало спогадів, співачка присвятила її усім загиблим захисникам та захисницям. Під мелодійний поп відкривається глибокий та емоційний душевний текст про минулі часи, яких вже не повернеш.

ФРН – Казочці кінець

Жанр: скримо, емо хардкор.

Дата релізу: 19.01.2023.

Емо гурт "Феєрверки ранять небо" два роки тому видав сингл Casus Belli та зник з поля зору. Сингл "Казочці кінець" є анонсом дебютного альбому, що вийде вже у березні.

"Казочці кінець" – це про реалії сьогодення, коли прильоти ракет та поява чергової перешкоди стали вже звичними, що перетасовує наше життя та ритм на свій лад. Під інструментал емо-хардкору, головний герой заплутується у павутинні, яке вже навряд чи зможе розплутати.

POPIL, Коцик – Сніг із моїх снів

Жанр: інді-поп.

Дата релізу: 19.01.2023.

Хоч зимова атмосфера та її святковий настрій вже давно минули, деякі гурти і досі повертаються до цієї тематики пісень. "Сніг із моїх снів" – це пісня з майже різдвяною історією про кохання.

Під фортеп'янний супровід спільна пісня проєкту POPIL та Коцика набуває романтичних ноток, переносячи у зимові вечори. Такі інді-попові діалоги невимовно мелодійні та спокійні для мозку.

Загреб – Ніч рятує

Жанр: постпанк, брейкбіт.

Дата релізу: 19.01.2023.

Гурт "Загреб", який спеціалізується на постпанкові та британському інді-році, полюбляє експерименти. Таким був трек "Пару Ракет", який депресивному жанру зміг додати іронії; та альбом "Спільнота", у якому були виключно фіти з виконавцями української сцени.

У новому ж синглі "Ніч рятує" відбувся синтез двох жанрів – постпанку та брейкбіту. Вийшла цікава комбінація, зі своєю автентичною журбою та драйвом.

ОТРУТА, Відчувай! – інтернет весілля

Жанр: поп-панк, поп-метал.

Дата релізу: 19.01.2023.

Відбувся масштабний кросовер двох гуртів, який привів до повноцінного кохання на відстані. "Інтернет весілля" – легка та сатирична пісня про стосунки, які виникли у світовій павутині. Використовуючи несправжні та нереальні сюжети, сингл порушує питання глобалізації певних соціальних подій, зокрема того ж весілля. Робота вийшла веселою та драйвовою, як і має бути для поп-панку.

XXV кадр – Ні, не треба

Жанр: треп, хіп-хоп.

Дата релізу: 19.01.2023.

Торік XXV кадр відступив від альма-матер хіп-хопу та зробив постпанковий альбом "Стан, сумніви, сум". Проте вже у цьому році репер повертається у свою рідну жанрову площину другим релізом "Ні, не треба", який увійде до майбутнього альбому виконавця.

"Ні, не треба" – це треп-монолог про індивідуальність та важливість бути самим собою. Непрохані поради, нав’язані персональні думки не мають впливати на кожного, особливо на їхні власні смаки та вподобання.

Vitryla – Свідомість

Жанр: індастріал-метал, альтернативний метал.

Дата релізу: 19.01.2023.

Після релізу мініальбому "Від зими до вічности  проєкт Vitryla продовжив видаватися виключно синглами, плавно перейшовши із зачитування віршів під музичний супровід до блюзових мотивів.

"Свідомість" – це крик душі виконавця з метальним присмаком. У пісні порушуються питання громадянської активної позиції під час війни та кризи. Сингл є нагадуванням про те, що необхідно докласти ще зусиль, щоб нарешті зупинити кровопролиття, яке забрало чимало життів.

Pine Echoes – positive music

Жанр: авант-поп, лоуфай, ембієнт, експериментальний.

Дата релізу: 19.01.2023.

Інді-проєкт Pine Echoes, який розпочав свою творчість у 2023 році, продовжує свій творчий доробок другим альбомом, що опинився на межі таких жанрів, як слоукор, дримпоп та інді-поп.

Рositive music – це прогулянка природою, під час якої слухач може відкинути усі негативні думки та провести час у власному самокопанні та роздумах. Ця робота є прямим сиквелом альбому Transcend.

Pilikayu – Музика для забування снів

Жанр: авант-поп, лоуфай, ембієнт, експериментальний.

Дата релізу: 19.01.2023.

У Павла Олефіренка, засновника проєкту Pilikayu, не так часто публікуються пісні. "Музика для забування снів" – лише третій альбом за 5 років творчості. І про нього є що сказати.

Цей повноформатник є збірником пісень для пошуку тих снів, які були забуті або втрачені серед різних спогадів. Перемішуючи різні жанри, відбувається мультижанрова подорож як яскравими та барвистими саундтреками до мрій, так і абсурдними та нелогічними сюжетами.