29 жовтня о 12:00 Бумбокс оприлюднив свій гостросоціальний кліп на пісню "Ангела".

"За період від написання пісні до видання кліпу пройшло достатньо подій в Україні і в світі, вагомих настільки, що би можна було заховати їх в тіло цього кліпу і в натюрморти, які ми використали там… Деякі дуже прямолінійні, над деякими доведеться "постопкадрити" тим, кому це цікаво, і подумати, чому це, звідки це, до яких подій приурочено?.. Це протест, нагадування?

Так, клiп "Ангела" – нагадування нам в першу чергу як авторам, що мистецтво має задавати питання суспільству і реальності. Iнакше це обслуговування якихось найпростіших банальних людських "хочу", – розповідає Андрій Хливнюк.

Його тіло впродовж кліпу вкривається татуюваннями на кримінальну, любовну, військову й релігійну тематику, шрамами та опіками.

Фрукти поряд з уламками справжніх снарядів, проект закону, засипаний сигарним попелом, закривавлений протигаз підпирає саморобну ікону, ікра з гільзами від АК-47.

Бумбокс представив кліп на пісню "Ангела" – гільзи з фронту, Riffmaster, тату і хрести
Кліп Ангела. Фото Артур Радько

Під час зйомок зробили одне справжнє татуювання. Роман Сагайдачний в кадрі набив режисеру кліпу Стасу Гуренко закреслене слово Ангел.

Уламки снарядів і гільзи – справжні, з фронту. Їх позичив друг гурту, ветеран, режисер Євген Степаненко. 

"Якщо дотримуватись принципу "диявол криється в деталях", ми зняли диявольське відео. Кліп не вдасться подивитися один раз. Щоб просто побачити всі деталі і зчитати меседжі, закладені у відео, його доведеться переглядати і часто ставити на паузу. Кожен предмет, а їх в кліпі багато, має своє значення, з деякими пов'язані реальні історії з життя нашої країни. Ми ніколи не готувалися до зйомок так довго", – каже Стас Гуренко, режисер кліпу.

Бумбокс представив кліп на пісню "Ангела" – гільзи з фронту, Riffmaster, тату і хрести
Кліп Ангела. Фото Олексій Чарей

Пісня "Ангела" увійшла в першу частину альбому "Таємний код: Рубікон", записана за участі Саші Кольцової з гурту Крихiтка. У Києві музиканти записувались на студії Мілоша Єліча, у Провансі на студії La Fabrique.

У липні 2020 Хливнюк розповідає Стасу Гуренку і Олексію Согомонову, продюсеру гурту, яким бачить кліп.

Ідея – використовуючи символізм класичного голландського натюрморту, створити в кадрі мікс з предметів різних епох, сховавши в декораціях трьохсотрічної давнини сувору українську реальність 2020 року. Кліп – це життя головного героя за 5 хв.

Бумбокс представив кліп на пісню "Ангела" – гільзи з фронту, Riffmaster, тату і хрести
Згадали в кліпі і Андрія Антоненка, проти якого завели кримінальну справу нібито через вбивство Павла Шеремета. Фото Олексій Чарей

Ось кілька розшифрованих символів від Бумбоксу.

  • квіти – швидкоплинність життя, нарцисизм, краса, тлінність
  • устриці – жіноче начало, багатство, хіть
  • виноград, яблука, персики – безсмертя душі, спокута
  • окіст – ненажерливість, плотські задоволення
  • лимон – зрада
  • череп – неминучість смерті
  • ніж – зрада
  • папуга – багатство