Що не так із фільмом "Морбіус": від найочікуванішої прем’єри до подвійного провалу
Кадр з фільму "Морбіус"

В українських кінотеатрах відбулася прем'єра фільму "Морбіус", у світі його побачили ще в квітні, і за цей час кінострічка стала найпопулярнішою, але не за кількістю глядачів, а за численними мемами.

Якщо на початку 2022 року "Морбіус" потрапив до переліку "найочікуваніших фільмів", то тепер має в своїй репутації два касових провали та нову течію у фанатському русі. LIGA.Life розповідає детальніше про "час морбити".

Що не так із фільмом "Морбіус": від найочікуванішої прем’єри до подвійного провалу
З соціальних мереж
Довідка. Фільм "Морбіус" не входить до загального кіновсесвіту Марвел, хоча цей персонаж і є героєм коміксів студії. У компанії Sony є права на "павучий всесвіт", але не на саму "Людину-павука", а на інших героїв з цих коміксів, тому вони і знімають фільми про Венома та Морбіуса.

Про що фільм

Вчений-біохімік Майкл Морбіус розробляє штучну кров, яка рятує не одне життя. Проте він досі не знайшов ліки для себе та свого найкращого друга – вони мають рідкісне захворювання, яке дозволить їм прожити ще кілька років. 

А поки рятує постійне переливання крові. Морбіус вирішує ризикнути і переливає собі кров кажанів. Йому вдається одужати, але з’являється постійне бажання полювати та відчути присмак крові. Проте він навіть не здогадується, якого монстра створив.

Що не сподобалося критикам

Критики єдині у думці, що у "Морбіусі" неможливо знайти бодай щось, що б зачепило. Є претензії і до сюжету, який прораховується ледь не з перших хвилин, і до любовної лінії, яка не вразила, і до вампірів, які не лякають, і навіть до бойових сцен, яких майже немає. 

Навіть акторська гра не сподобалася. Найбільше дісталось Джареду Лето, від якого чекали яскравої появи нового кіногероя коміксів. Натомість у соцмережах обговорюють, що актор знову "налажав". З акторів видання IGN виділяє лише Метта Сміта, який зіграв антагоніста. 

"Фільм займає дивне місце в "павучому всесвіті". Він не такий чарівний, як останні частини "Людини-павука", не такий кумедний, як "Веном" і не вражає технічно, як мультфільм "Людина-павук: Навколо всесвіту", – пише Кейт Ерлбланд з видання "IndieWire".

Що не так із фільмом "Морбіус": від найочікуванішої прем’єри до подвійного провалу
З соціальних мереж

"Морбіус" навряд чи допоможе приємно провести час. Це – заглушка у розкладі релізів. Він так само поганий і не продуманий, як "Веном", якому все ж вдалося стати хітом через гумор. Але ця картина про вченого-монстра настільки застаріла, що, здається, прийшла з 70-х. Головний герой не лякає та не захоплює", – пише Оуен Глейберман з Variety

"Морбіус" не вражає і втратив потенціал, адже міг бути інтригуючим гібридом зловісних жахів і гострих відчуттів супергероя", – пише Метт Донато з IGN.

"Спецефекти жахливі. Замість того, щоб покладатися на макіяж або практичні ефекти, щоб досягти дампірського вигляду Морбіуса, комп’ютерна графіка створює комічно понурий вигляд, оголюючи його вилиці та муміфікуючи лінію щелепи, щоб виглядати зневодненим, а не потужним чи жахливим", – пишуть в Los Angeles Times

Читайте також: Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля: 7 причин подивитися найкасовіший фільм року

Скільки зібрав "Морбіус" в прокаті

Практика останніх років показує, що не завжди думки критиків і глядачів співпадають. Але "Морбіус", який вийшов 1 квітня у світі, став касовим провалом – зібрав $163 млн, маючи бюджет у $65 млн. Для порівняння: інший супергеройський фільм – "Бетмен" зібрав понад $769 млн, а його бюджет – до $200 млн, а другий "Веном", з яким критики порівнюють "Морбіуса", коштував творцям – $110 млн, але зібрав $506 млн. 

Як з'явилася нова ідеологія – морбити

І хоча "Морбіус" не став найпопулярнішим фільмом у кінотеатрах, він увірвався в соцмережі. 

Спочатку глядачі ділилися фотографіями порожніх залів під час показів і жартували, що можна запізнюватися на фільм, адже нічого не втратите.

 

"Будьте обережні, усі. У мене в машині було 2 квитки Morbius, хтось зламав і залишив ще 4", – написала глядачка.

Що не так із фільмом "Морбіус": від найочікуванішої прем’єри до подвійного провалу
З соціальних мереж

 

"Дуже хочу дізнатися історію цих чотирьох, які о 22:30 прийшли на фільм та сіли так", – жартують глядачі.

 

Навіть були випадки, коли забували вимкнути світло під час показу "Морбіуса".

Що не так із фільмом "Морбіус": від найочікуванішої прем’єри до подвійного провалу
Фото: twitter/ @Sprawlii

"Просто робота акторів настільки чудова, що без світла глядачі забули б, де вони є", – пишуть у Twitter.

"Фільм настільки хороший, що зламав проєктор", – жартують у соцмережах.

Що не так із фільмом "Морбіус": від найочікуванішої прем’єри до подвійного провалу
З соціальних мереж

Але хвиля хейту швидко замінила фанатський онлайн-рух #MorbiusSweep. Глядачі жартома викладали пости, де розповідали, який фільм "Морбіус" неоціненний і шкода, що комусь він не сподобався.

У соцмережах з'явились несправжні скрини з сайтів-агрегаторів, з нереально завищеними рейтингами. Так вигадали нове число – "морбілліон". 

Що не так із фільмом "Морбіус": від найочікуванішої прем’єри до подвійного провалу
З соціальних мереж

Головним мемом з фільму стала цитата головного героя – "It's morbin' time" ("Час морбити"). Найімовірніше, це стало відсилкою до фільму "Могутні рейнджери" – "It's morphin' time" ("Час повертатися"). Тому більшість глядачів очікували, що ця фраза стане фірмовою у Морбіуса. Але це виявилася черговим жартом. Тому в соцмережах вигадували, як Морбіус з'являється в інших фільмах та каже "свою фірмову фразу". 

"Коли Морбіус з'явився в сцені після титрів нового "Доктора Стренджа" та сказав: "Ей, Стрендж. Час морбити!", я ридав від щастя", – жартують в твітері. 

 

"Хлопець, який написав твіт про "Час морбити", зробив для попкультури набагато більше, ніж увесь цей фільм", – пишуть в соцмережах.

 

Навіть сам актор Джаред Лето, який і зіграв у головній ролі, приєднався до жартів про Морбіуса. Він опублікував відео, де намагається сховати сценарій сиквелу з підзаголовком It's Morbin' Time.

Повторний прокат – і знову провал

"Морбіус" уже можна подивитися і на стримінгових платформах, проте нещодавно фільм повернувся до американських кінотеатрів. У соцмережах жартують, що пости, де "вихваляли" фільм, в компанії Sony сприйняли серйозно, тому вирішили, що глядачі дійсно хочуть бачити кінострічку ще. 

Фільм знову вийшов на великі екрани і вдруге провалився – перший тиждень повторного прокату приніс компанії Sony $85 000. 

В Україні фільм лише вийшов на великі екрани – 9 червня.