Google присвятив дудл з цибулькою дитячому письменникові Джанні Родарі

Пошуковик Google прикрасив новий дудл – з цибулиною. Він присвячений італійському дитячому письменникові Джанні Родарі, який написав казку "Цибуліно". 

Сьогодні йому виповнилося б 100 років.

За основу дудла взяли ілюстрацію "Il romanzo di Cipollino" ("Казка про Цибуліно" 1951 року), кажуть в компанії.

Дитячий пиьменник Джанні Родарі народився 23 жовтня 1920 року в родині пекаря. Після смерті батька його та двох братів виховувала матір. Хлопець цікавився музикою та літературою. Він викладав у сільській школі після закінчення семінарії.

Читайте також: Дві українські дитячі книжки увійшли до престижного каталогу White Ravens 2020

У 1939 році вступив до університету в Мілані. Під час Другої світової через стан здоров'я його не взяли у солдати, а скрутне фінансове становище змусило вступити до лав фашистської партії. Однак втрата брата, який помер у концтаборі та смерть друзів через фашистів змусили Родарі змінити думку і він покинув цю партію, вступивши до італійської комуністичної партії.

Писати Родарі почав у 30-річному віці для газети італійської компартії, згодом очолив журнал "Піонер" і почав випускати збірки дитячих оповідань. 

Його книга "Пригоди Цибуліно" вийшла друком у 1951 році. У 1959-му вийшла книга "Джельсоміно у Країні брехунів".

Після виходу першої книги Родарі став відомим не лише на теренах Італії, а й далеко за її межами. Твори італійця було перекладено понад 50 мовами. У 1970 році Джанні став першим і поки останнім італійським письменником, який отримав премію Ганса Крістіана Андерсена – найавторитетнішу премію у галузі літератури для дітей.

Помер Джанні у 1980-му у Римі під час операції.