Українці виступлять на сцені із хором Королівської опери Лондона
Фото: Veronika Ward

16 березня хор Лондонської королівської опери та українці, які нині мешкають у столиці Великої Британії, виступлять у Королівському театрі Ковент-Гарден і виконають разом низку творів із їхнього спільного проєкту.

Протягом двох місяців учасники працювали з артистами з Королівського оперного театру, щоб дослідити традиційну українську музику та набір оперних хорів, які підходять для співаків-аматорів. 

Спочатку проєкт був відкритий для 45 учасників, але через надзвичайний інтерес його було розширено до понад 130. Семінарами керує Вільям Сполдінг, керівник хору Королівської опери.

Мета проєкту — допомогти учасникам поділитися своїм життєвим досвідом і знайти підтримку широкої української спільноти, а також збагатити власний музичний репертуар Королівського оперного театру, надавши простір для відкриття та вивчення української хорової музики.

"Героїчна сила духу тих, хто постраждав від лиха війни, надихає нас усіх. Це наш спосіб виявити з ними солідарність. The Great Connector: музика, вільна від мовних бар’єрів, є нашим інструментом. Спів і дихання разом створюють спільну мету та взаєморозуміння. Ми сподіваємось виконати одну з найбільших обіцянок мистецтва: створити сенс перед обличчям труднощів", — сказав Вільям Сполдінг. 

Проєкт підтримується Катедральним хором Української Католицької Єпархії Пресвятої Родини — найбільшої української церкви Лондона — а також "Українцями Лондона", організацією, яка безпосередньо підтримує українців у столиці.