У Херсоні відбудеться перший кінофестиваль з моменту деокупації міста – програма
Фото: Kherson Film Fest

У Херсоні вперше з початку повномасштабного вторгнення проведуть кінофестиваль — Kherson Film Fest. 

Херсонський кінофестиваль відбудеться в середині серпня. Вхід на всі покази — безкоштовний, за реєстрацією. З метою безпеки точний час та місце публічно не повідомляються.

Ініціаторами події стали генеральний директор і художній керівник Херсонського обласного академічного театру ім. Куліша Олександр Книга та керівник кіноконцертного залу "Ювілейний" Юрій Коваль. Разом з кіножурналістом і програмним директором фестивалю Алексом Малишенком та продюсеркою проєкту Анастасією Ларіною вони покажуть нові українські та іноземні фільми херсонським глядачам.

"Мистецьке життя Херсона не зупинити. І поява нового фестивалю в місті — це ознака відновлення громадського і культурного середовища. Наповнення його новими, життєствердними смислами. Ми непереможні й вільні, у нас попереду багато роботи з відновлення міста", — впевнений Олександр Книга.

До програми Херсонського кінофестивалю увійшло сім повнометражних та три короткометражні фільми, які демонструють різноманітність тем і форм кінематографа. Це:

  • Фільм-відкриття — "Королі репу" Мирослава Латика, Україна (2021)

Сімнадцятирічний випускник сільської школи – хлопець на прізвисько Казан – понад усе мріє стати відомим репером та підкорити серце Свєти. Заради своїх мрій він готовий ризикнути, але обставини спрямовують його життя в іншому напрямку.

  • "Іван і Марта" Сергія Буковського, Україна (2023)

Історія Івана і Марти Дзюбів фільмувалася, починаючи з осені 2018-го. Знана постать покоління шістдесятників Іван Дзюба першим публічно звинуватив комуністичний режим у переслідуваннях і арештах українських інтелектуалів — письменників, вчених, художників, композиторів. Це сталося на премʼєрі фільму "Тіні забутих предків" 4 вересня 1965 року. Його робота "Інтернаціоналізм чи русифікація" була визнана владою антирадянською та автора заарештували. Півтора року Іван перебував у слідчому ізоляторі КДБ. Його дружина, Марта, стала для чоловіка янголом-охоронцем і присвятила себе йому.

  • "Поема про море" Юлії Солнцевої, СРСР (1958)

Драматична стрічка, знята за сценарієм Олександра Довженка, розповідає історію про те, як будівництво Каховської ГЕС вплинуло на життя місцевих мешканців: перекриття Дніпра, появу Каховського моря та відтік кадрів з колгоспу на велике будівництво станції.

  • Фільм-закриття — "Три жінки" Максима Мельника, Німеччина (2022)

Десь у Карпатах між Україною, Словаччиною та Польщею лежить село Стужиця. Фільм розповідає історії трьох жінок, які там мешкають: фермерки Ганни, поштарки Марії та біологині Нелі. Це портрет маловідомого місця посеред Європи, де люди щодня мають вирішувати — поїхати чи залишитися.

  • "Заповідник Асканія" Андрія Литвиненка, Україна (2019)

Сюжет фільму розгортається навколо чотирьох героїв із цілковито різними характерами, долями та цілями. Проте їх поєднує одне – бажання зберегти життя серед найбільшої в Україні оази, що наразі стрімко втрачає свою унікальність.

Короткометражні фільми:

  • "Велика маленька війна" Мирослава Латика, Україна (2023)

Галя мала "в сраці" Велику війну Росії проти України. Війна за тисячу кілометрів від її села, загубленого посеред українських Карпат. Маленьке село, крихітна церква, мікроскопічні люди зі своїми величезними проблемами. Галя знає про Орисю, яку постійно б'є чоловік. Галя знає про Лідку, від якої втік чоловік до Франції. Але коли Галя дізнається, що її зять зраджує її дочці, то це вже справжня катастрофа.

  • "ГКЧП" Аркадія Непиталюка, Україна (2022)

19 серпня 1991 рік. У дитячо-юнацькому таборі поблизу Запоріжжя своє життя: 14-річний Андрій краде для Іри подарунки, щоб висловити свої почуття, та втікає від міліціонера. Вихователь Тарас закоханий у директорку Галину, але їй зараз не до нього. Завгосп табору і колишній дисидент Петрович приніс новину: у Москві мітинги, а по телевізору ще від ранку крутять "Лебедине озеро".

  • "Капітан Бровари" Едуарда Нечмоглода, Україна (2023)

Група документалістів знімає фільм про життя людей під час війни у місті Бровари (Київська область). Неочікувано їм вдається зняти матеріал про справжнього героя з суперсилою – нарцисичного та самозакоханого Капітана Бровари. Його люблять всі місцеві жителі, доки на горизонті не з'являється таємничий конкурент з добрих справ — Чорний Мстюн.

Дитяче кіно:

  • "Душа команди" Роберто Буесо, Іспанія (2022)

Вихованці школи-інтернату зустрічають нову черницю пустощами й витівками. Жінка з усіх сил намагається впоратися з юними розбишаками й завоювати їхню повагу. Ставши випадковим свідком забороненої вилазки дітей для гри у м’яч, вона вирішує започаткувати шкільну футбольну команду.

  • "Паця" Маші Гальберштад, Нідерланди/Бельгія (2022)

Головна героїня отримує на свій дев’ятий день народження порося від дідуся. Її батьки не надто зраділи такому подарунку, тож дівчинці дозволяють лишити поросятко тільки за умови, що його дресувати. Але раптом виявляється, що в дідуся з’явилися свої плани на тваринку.