У Нідерландах запустили реаліті-шоу, в якому художники відтворюватимуть картини Яна Вермера
Фото: Omroep MAX

Художники-аматори та професійні художники намагатимуться відтворити втрачені картини нідерландського живописця 17 сторіччя Яна Вермера у рамках реаліті-шоу "Новий Вермер". Про це пише The New York Times.

Реаліті-шоу "Новий Вермер" міститиме шість епізодів. Перший епізод вже переглянули понад 1,3 мільйона глядачів. Реаліті-шоу триватиме до 19 березня.

Для своїх картин учасники можуть використовувати будь-які матеріали, навіть LEGO. Кожен мав на створення роботи чотири місяці, протягом яких їх консультували знавці творчості Вермера. Результат оцінюють експерти з Королівського музею в Амстердамі та Мауріцгейсу в Гаазі.

Дослідники точно знають, який вигляд мала лише одна з шести відібраних для шоу картин. Це "Концерт" (1664), що належала музею Ізабелли Стюарт Гарднер у Бостоні, звідки її викрали у 1990 році.

Який вигляд насправді мали пʼять інших картин — невідомо. Їхній опис відновлювали за записами з аукціонів та описом інтерʼєрів минулих століть.

Шоу запустили до відкриття у Королівському музеї Амстердама найбільшої виставки картин Вермера — 28 з 37 відомих мистецтвознавцям. Дослідники вважають, що загалом художник міг створити від 45 до 50 картин.

Виставка відкрилася 10 лютого 2023 року і триватиме до 4 червня. Наразі всі квитки розпродано. The New York Times зазначає, що Королівському музею вдалося продати 450 тисяч квитків на виставку за чотири дні. 6 березня у музеї обіцяють відкрити продаж додаткових квитків.