Акторка Єва Грін, одягнувши хустку з роботою Поліни Райко, нагадала світу про злочини РФ
Фото: United24

Французька акторка Єва Грін одягнула хустку, присвячену мисткині Поліні Райко. Її будинок-музей був зруйнований внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, повідомили на фандрейзинговій платформі UNITED24.

Ця хустка зі спільної колекції UNITED24 та українського бренду OLIZ "Викрадене мистецтво". "Єво, дякуємо, що допомагаєш нам розповідати світові правду та нагадувати про злочини Росії!" — зазначили в UNITED24.

6 червня 2023 року росіяни підірвали Каховську ГЕС — і велика вода підтопила будинок-музей Поліни Райко. Більшість розписів втрачена назавжди. Будівля розташована в тимчасово окупованих Олешках в Херсонській області.

Художниця народилася 1928 року в Олешках, саме там прожила все своє життя. Поліна Райко почала малювати в 69 років, не маючи художньої освіти.

Мисткиня творила в жанрі наївного мистецтва й розписала всі стіни свого будинку разом із гаражем та парканом, відтворивши власну родину, тварин і природу. Образна система Райко поєднувала християнську, радянську та язичницьку символіки.

Після смерті художниці її хату придбало подружжя з Канади, завдяки яким будівля збереглася. На їхнє прохання дім доглядали місцеві жінки. Будинок Поліни Райко охороняється Законом України "Про охорону культурної спадщини".

Єва Грін — французька актриса. Донька актриси Марлен Жобер. У 2006 році вона зіграла дівчину Бонда Веспер Лінд у фільмі про Джеймса Бонда "Казино Рояль", за яку отримала нагороду BAFTA Rising Star Award.

Грін також відома своєю співпрацею з режисером Тімом Бертоном, виконавши роль Анжелік Бушар у комедійному фільмі жахів "Темні тіні", головного персонажа фантастичного фільму "Дім дивних дітей міс Сапсан" і Колетт Маршан у фентезі "Дамбо".