Акторка Єва Грін, одягнувши хустку з роботою Поліни Райко, нагадала світу про злочини РФ
Фото: United24

Французька акторка Єва Грін одягнула хустку, присвячену мисткині Поліні Райко. Її будинок-музей був зруйнований внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, повідомили на фандрейзинговій платформі UNITED24.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Ця хустка зі спільної колекції UNITED24 та українського бренду OLIZ "Викрадене мистецтво". "Єво, дякуємо, що допомагаєш нам розповідати світові правду та нагадувати про злочини Росії!" — зазначили в UNITED24.

6 червня 2023 року росіяни підірвали Каховську ГЕС — і велика вода підтопила будинок-музей Поліни Райко. Більшість розписів втрачена назавжди. Будівля розташована в тимчасово окупованих Олешках в Херсонській області.

Художниця народилася 1928 року в Олешках, саме там прожила все своє життя. Поліна Райко почала малювати в 69 років, не маючи художньої освіти.

Мисткиня творила в жанрі наївного мистецтва й розписала всі стіни свого будинку разом із гаражем та парканом, відтворивши власну родину, тварин і природу. Образна система Райко поєднувала християнську, радянську та язичницьку символіки.

Після смерті художниці її хату придбало подружжя з Канади, завдяки яким будівля збереглася. На їхнє прохання дім доглядали місцеві жінки. Будинок Поліни Райко охороняється Законом України "Про охорону культурної спадщини".

Єва Грін — французька актриса. Донька актриси Марлен Жобер. У 2006 році вона зіграла дівчину Бонда Веспер Лінд у фільмі про Джеймса Бонда "Казино Рояль", за яку отримала нагороду BAFTA Rising Star Award.

Грін також відома своєю співпрацею з режисером Тімом Бертоном, виконавши роль Анжелік Бушар у комедійному фільмі жахів "Темні тіні", головного персонажа фантастичного фільму "Дім дивних дітей міс Сапсан" і Колетт Маршан у фентезі "Дамбо".