Колишню Арку дружби народів зносити не обов’язково. З неї можна зробити символ ЛГБТ — голова УІНП
Фото: kyivmaps

Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті, зазначив, що Арку Свободи українського народу не обов'язково демонтувати. Її значення можна переосмислити. Про це він заявив в інтерв’ю для Interfax-Україна.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

За словами Дробовича, є три сценарії розвитку подій щодо подальшої долі арки.

"Перший сценарій – повний демонтаж. Другий варіант – залишити все як є, і тоді буде демонтаж примусовий, бо рано чи пізно це зроблять самі громадяни, як зробили з Леніним. Третій варіант – залишити арку і зробити, як у 2017 році, з неї веселку як символ ЛГБТ або просто символ веселки над водою", – каже голова УІНП.

Також він додав, що варіант із веселкою додає новий контекст інсталяції.

Проте це далеко не єдиний варіант переосмислення арки. Антон Дробович каже, що "можливо, там можна зробити якусь водяну гірку, яка переозначить функціонально, можливо, щось інше".

Як повідомляє Interfax-Україна, у 2017 році компанія CFC Consulting, яка виграла тендер на здійснення комунікації під час Євробачення, вирішила прикрасити арку кольорами веселки, адже пісенний конкурс відбувався у Києві під гаслом Celebrate Diversity ("Прославляй різноманітність").

  • Нагадаємо, 30 квітня міські комунальні служби Києва розпочали демонтаж інсталяції на честь Переяславської ради під Аркою Свободи українського народу.
  • 17 квітня Міністерство культури України заявило про те, що колишня Арка дружби народів не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих памʼяток України й монумент можна демонтувати. Проте з цим рішенням не згодні в КМДА.
  • Мінкульт визнав, що, попри перейменування монумента на Арку Свободи українського народу, інсталяція репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України.
  • 29 березня експертна комісія Українського інституту національної пам'яті (УІНП) визнала колишню Арку дружби народів (перейменовану на Арку Свободи українського народу) символікою російської імперської політики. Експерти зазначили, що інсталяція підлягає повному демонтажу.
  • У травні 2022 року Київрада ухвалила рішення щодо перейменування Арки дружби народів. У квітні під нею демонтували бронзову скульптуру двох робітників.