Чим небезпечний безконтрольний прийом калію йодиду — пояснює МОЗ
Фото: Unsplash

Володимир Зеленський після доповіді розвідки та СБУ записав звернення, де повідомив, що Росія готує терористичний акт з викидом радіації на Запорізькій АЕС.

Експерти МОЗ розповіли, чим небезпечний безконтрольний прийом калію йодиду.

При аваріях на ядерних об’єктах може виділятися радіоактивний йод (I-131). При надходженні в організм він вибірково накопичується в щитоподібній залозі та спричиняє її опромінення й ураження. Це підвищує ризик раку щитоподібної залози у немовлят, дітей та молодих людей через багато років після дії радіації.

Єдиний препарат для ефективного запобігання радіаційному ураженню щитоподібної залози містить калій йодид.

Коли людина приймає потрібну кількість йодиду калію в потрібний час, це може допомогти заблокувати щитоподібну залозу від поглинання І-131: вона поглинає калій йодид, і не має місця для І-131.

Однак калій йодид (стабільний йод) корисний лише в окремих ситуаціях в конкретних дозах і для певних груп людей. "Тож приймати його "про всяк випадок" — не можна! Він може зашкодити здоров’ю", — застерігають в МОЗ.

Побічні ефекти неконтрольованого приймання стабільного йоду:

  • висипання на шкірі;
  • запалення слинних залоз із набряком та болем, частковою втратою смаку та сухістю у роті;
  • шлунково-кишкові розлади — нудоту, діарею;
  • серйозні алергічні реакції — лихоманку і біль у суглобах, набряк частин тіла (обличчя, губ, язика, горла, рук або ніг), проблеми з диханням, говорінням або ковтанням; хрипи або задишка;
  • розлади серцево-судинної системи: порушення серцевого ритму, тахікардія, фібріляція передсердь;
  • розлади нервової системи: збудження, тремтіння, тремор рук;
  • зоб — збільшення розмірів щитоподібної залози;
  • втрата маси тіла;
  • гіперфункція щитоподібної залози
  • зниження функції щитоподібної залози (гіпотиреоз), небезпечне зниженням частоти пульсу, артеріального тиску;
  • також є ризик смерті.

Не потрібно вживати калій йодид, якщо такої вказівки не дали органи охорони здоров’я чи ДСНС.

Зокрема, у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) заявляють, що при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому, йодопрофілактика не потрібна.

Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Тобто, тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію.

Останній активний енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 року. Відповідно енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу.

Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується у два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько 8 діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду.

Це означає, що з моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду даного ізотопу йоду. Тобто, його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року.

Таким чином, йодопрофілактика має сенс лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС немає.