Не поспішайте купувати калій йодид. Що робити у разі викиду радіації на ЗАЕС
Фото: chernobyl.heart.com

Володимир Зеленський після доповіді розвідки та СБУ записав звернення, де повідомив, що Росія готує терористичний акт з викидом радіації на Запорізькій АЕС.

Міністерство охорони здоров'я одразу відреагувало з проханням зберігати спокій. Адже це перше правило безпеки у будь-якій надзвичайній ситуації, йдеться у повідомленні.

У Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) заявляють, що сьогодні немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини з метою профілактики. Це ж підтверджують в МОЗ.

"Безпідставне вживання пігулок Калію Йодиду загрожує вашому здоров’ю. Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння", – йдеться у заяві ДНТЦ ЯРБ.

Йодопрофілактика має сенс лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. Однак він утворюється тільки за умови, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію.

"Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 року. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу", – пише ДНТЦ ЯРБ.

Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується в два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько 8 діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду.

Тобто з моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду ізотопу йоду. Його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів у порівнянні з вереснем 2022 року.

Тож йодопрофілактика має сенс тоді і лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС немає, стверджують експерти центру та додають: "При гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому, йодопрофілактика не потрібна".

Рішення про вживання йоду приймає місцевий орган виконавчої влади на підставі прогнозу радіаційної обстановки та інформації від представників організації, що експлуатує АЕС, МОЗ та ДСНС. 

Однак якщо хочете дізнатися більше про дії при радіаційній небезпеці, читайте матеріали від LIGA.Life: