До нацпарку "Тузлівські лимани" прилетіли перезимувати червонокнижні малі баклани
Фото: Тузлівські лимани / Facebook

До національного парку "Тузлівські лимани" в Одеській області цьогоріч прилетіли перезимувати малі баклани — рідкісні птахи, занесені до Червоної книги України. Про це повідомили у нацпарку.

Малі баклани оселилися на лиманах Малий Сасик та Джантшейському. Загалом їх нарахували 22. Зараз ці птахи живляться переважно дрібною рибою з не вкритих льодом ділянок водойм. У національному природному парку "Тузлівські лимани" вони зустрічаються під час перельоту, іноді влітку.

В Україні ці птахи гніздяться на Азово-Чорноморському узбережжі, переважно у дельтах Дунаю, Дністра, Дніпра та на Східному Сиваші. Також невеликі поселення формують на інших ділянках півдня України.

Фото: Тузлівські лимани / Facebook
Фото: Тузлівські лимани / Facebook

З 2021 року малі баклани занесені до Червоної книги. В Україні налічують лише три види цих птахів. Причини зміни чисельності та вразливості точно не встановлені. Але найбільш імовірні — це освоєння, осушення водно-болотних угідь, загибель у знаряддях риболовного промислу, відстріл на полюванні, зростання фактору неспокою, аномально суворі зими.