Європейські науковці звернулися до голови Верховної Ради на підтримку медичного канабісу
Фото: Unsplash

Європейські науковці та активісти звернулися до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука на підтримку медичного канабісу. Про це йдеться на сайті "Пацієнти України".

Відповідний лист направила Європейська коаліція за справедливу та ефективну політику щодо наркотиків (ENCOD).

"Шановні народні депутати України, тисячі пацієнтів у всьому світі вже пройшли лікування препаратами з коноплі. За словами лікарів, загалом це пацієнти з понад 50 різними захворюваннями", — йдеться у зверненні.

Зазначається, що здебільшого є п'ять сфер призначення. Це:

  • хронічний біль, такий як біль через пошкодження нерва або мігрень;
  • психічні розлади, такі як посттравматичний стресовий розлад, депресія та сон-розлади;
  • неврологічні розлади, такі як епілепсія або спастичність внаслідок параплегії;
  • хронічні запальні захворювання, такі як ревматоїдний артрит або виразковий коліт;
  • нудота і втрата апетиту внаслідок різних причин.

"Знаючи це та враховуючи вразливість України, ми просимо вас підтримати свого президента Зеленського в легалізації медичного канабісу," — додають активісти.

Європейську коаліцію за справедливу та ефективну політику щодо наркотиків (ENCOD) заснували у 1993 році 14 організацій, що працюють у сфері боротьби з наркотиками, на прохання Європейської комісії. Протягом десятиліть ENCOD перетворилося на платформу зі 150 членів, організацій, компаній і громадян. Штаб-квартира ENCOD міститься у Брюсселі, Бельгія.

Також нещодавно на підтримку українських пацієнтів, які потребують медичного канабісу, виступив Міжнародний альянс з канабіноїдних препаратів (IACM). 

"У моїй практиці є багато пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом, яких я успішно лікую канабісом. Поліпшується сон, зменшуються або зникають кошмари повністю. Ці пацієнти сприймають канабіс як велике благословення для подолання їхніх проблем", — зазначив провідний дослідник медичних властивостей німецький професор Франьо Гротенгермен.

У своєму листі професор, зокрема, зазначає, що медичний канабіс допомагає зменшити симптоми ПТСР більш ніж на 50%.

До повномасштабного вторгнення ліків на основі медичного канабісу потребували понад 2 млн пацієнтів. Через війну ця цифра збільшиться до щонайменше 6 млн людей, зокрема поранених військових та цивільних.

Ліки на основі медичного канабісу дозволені та активно використовують у 56 країнах світу, зокрема країнах ЄС, Великій Британії, США та Канаді. 

Урядовий законопроєкт № 7457 підтримав Президент Володимир Зеленський, Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, МОЗ, медичні сили ЗСУ, медики та експерти.

Цього тижня на засіданні Верховна Рада розгляне законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.