ДСНС не вимагає зупиняти транспорт під час тривог
Фото: КМДА

ДСНС не вимагає від міст зупиняти громадський транспорт під час повітряних тривог. Про це повідомляє спільнота "Пасажири Києва".

Однак саме ці, нібито обов’язкові, рекомендації від ДСНС озвучують у Раді оборони Києва вже 9 місяців.

ДСНС ще влітку 2022-го розробили алгоритм дій для населення за сигналами оповіщення цивільного захисту (в закладах освіти, у міському транспорті, торговельних закладах). Він має виключно інформаційний характер та не містить норм права.

Зокрема у спільноті зазначили, що міська влада Києва виконує цей алгоритм "лише частково і так, як їм хочеться". Наприклад, у документі йдеться, що водій має супроводжувати пасажирів до укриття та залишатись там до відбою.

1 серпня 2022 року Рада оборони міста Києва ухвалила рішення про те, що наземний громадський транспорт буде зупинятися на час повітряної тривоги, щоб пасажири залишили салон і пройшли в найближче укриття.

Київська влада не підтримала петицію про скасування зупинок, тож громадський транспорт надалі зупинятиметься під час повітряної тривоги у столиці. Рішення переглянуть за умови "суттєвої стабілізації" безпекової ситуації в столиці та відповідних рекомендацій від ДСНС.

Наприкінці квітня в КМДА заявили, що у Києві поліція має зупиняти комунальний транспорт, який рухатиметься під час повітряної тривоги, зокрема й приватних перевізників, щоб їхні пасажири могли пройти в укриття.