Індійська акторка інсценувала власну смерть від раку – це викликало обурення у людей
Фото: Пунам Панді / Instagram

Індійська модель і актриса Пунам Панді інсценувала власну смерть, щоб привернути увагу до раку шийки матки. Це викликало бурхливі дискусії щодо етичних питань навколо рекламних кампаній в інтернеті, пише BBC.

У п'ятницю на офіційному обліковому записі Пунами Панді в Instagram з'явився допис, в якому йшлося про те, що 32-річна актриса "померла, борючись із хворобою".

"З глибоким сумом повідомляємо, що ми втратили нашу улюблену Пунам через рак шийки матки. Кожен, хто коли-небудь спілкувався з нею, стикався з її чистою любов’ю і добротою", — йшлося в дописі.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Poonam Pandey (@poonampandeyreal)

Після цього "зізнання" у ЗМІ з'явилося багато некрологів, на сторінці у Вікіпедії оновили інформацію про життя моделі, а колеги публікували скорботні дописи.

Однак через день після "смерті" Панді опублікувала відео, в якому розповіла, що "інсценувала свою смерть". А допис в Instagram для її 1,3 мільйона підписників був частиною кампанії в соціальних мережах, спрямованої на підвищення обізнаності про рак шийки матки.

"Раптом ми почали всі говорити про рак шийки матки, чи не так? Я пишаюся тим, чого змогла досягти новина про мою смерть", — додала актриса у відео.

Рак шийки матки часто називають "тихим вбивцею", оскільки на ранніх стадіях він не проявляє помітних симптомів. Після раку молочної залози, це другий за поширеністю рак у жінок в Індії: понад 77 000 помирають від цієї хвороби щороку.

"Я змушена поділитися чимось значним із вами всіма — я тут, я жива. Рак шийки матки не забрав мене, але, на жаль, він забрав життя тисяч жінок через відсутність знань про те, як боротися з цією хворобою. На відміну від деяких інших видів раку, раку шийки матки цілком можна запобігти. Ключ — у вакцині проти ВПЛ (вірусу папіломи людини) і тестах на раннє виявлення хвороби", — заявила Пунам Панді.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Poonam Pandey (@poonampandeyreal)

У четвер, за день до того, як Панді інсценувала свою смерть, міністерка фінансів Індії Нірмала Сітхараман оголосила, що уряд вживає заходів щодо вакцинації дівчат віком від 9 до 14 років. Багато користувачів соціальних мереж припустити, що реклама вакцини проти ВПЛ була частиною урядової стратегії, але ні уряд, ні Панді не підтвердили цього.

Водночас такий метод, який використали для привернення уваги до раку шийки матки, викликав дискусію у людей. Деякі похвалили кампанію за те, що вона "шокує" настільки, що дійсно змушує замислитися, інші — критикують за байдужість до тих, хто бореться з онкохворобою, або людей, які втратили близьких через рак.

Зокрема, деякі також критикували медіа за повідомлення про смерть Панді без достовірної перевірки, проте журналісти стверджують — розповсюдили новину, бо її опублікував офіційний акаунт Пунам Панді.

Маркетингова агенція Schbang, відповідальна за створення кампанії — попросила вибачення і пояснила, що вони мали на мети підвищити обізнаність про рак шийки матки. У заяві агенції також йдеться про те, що мати Панді боролася з раком і що вона "розуміє важливість профілактики та важливість обізнаності, особливо коли є вакцина".

Проте реакція на кампанію ще не вщухла. Вона змусила людей задуматися, чи можна, щоб ефективність переважала над етикою, коли справа доходить до створення "вірусних" кампаній, таких як ця.