Жінки з Гренландії планують подати до суду на Данію через примусову статеву стерилізацію
Фото: Unsplash

Група із 67 жінок із Гренландії планують подати до суду на уряд Данії за те, що між 1966 і 1970 роками їм встановили контрацептивну спіраль без їхньої згоди чи відома, пише The Guardian.

Жінки кажуть, що данські лікарі встановили їм внутрішньоматкову спіраль, щоб зменшити населення Гренландії. Деяким з них на той час було по 12 років. Зазначається, що загалом між 1966 і 1970 роками постраждали 4500 жінок і дівчат.

Вони вимагають від уряду Данії компенсації в розмірі 300 000 данських крон (майже 43 000 доларів) за те "порушення", яке мало серйозні наслідки для життя. Якщо уряд не погодиться, жінки подадуть позов до суду.

Наджа Ліберт була першою жінкою, яка шість років тому заявила, що під час шкільного медичного огляду їй встановили спіраль без її згоди. Вона звинуватила державу в цілеспрямованій стерилізації.

"Наші юристи впевнені, що наші права людини та закон були порушені", —  сказала Ліберт. Вона додала, що хоча народила дитину, багато інших виявили, що не можуть завагітніти: "Це було те саме, що стерилізувати дівчат із самого початку".

За словами Ліберт, було також дуже погане післяопераційне лікування. У багатьох жінок був сильний біль, внутрішня кровотеча й інфекції черевної порожнини, у той час, як у деяких довелося видалити матку або вони втратили здатність мати дітей.

Водночас одна жінка лише минулого року дізналася, що їй поставили спіраль.

На початку 2023 року Данія та уряд Гренландії розпочали незалежне розслідування справи про внутрішньоматкові спіралі й інші методи контрацепції, що застосовувалися в Гренландії між 1960 і 1991 роками, коли автономна територія повернула контроль над своїм сектором охорони здоров’я.

Результати розслідування мають оголосити у травні 2025 року.

Міністр охорони здоров’я та внутрішніх справ Данії Софі Лоде сказала: "Це дуже трагічна справа, й історії жінок справили на мене глибоке враження. Вкрай важливо, щоб ми ретельно дослідили це питання, тому команда дослідників зараз проводить незалежне та неупереджене розслідування".