Київ планує придбати 100 тролейбусів та 114 автобусів у 2023 році — КМДА
Фото: КМДА

Директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор в інтервʼю LIGA.Life повідомив, що місто цього року планує закупити 100 тролейбусів з автономним ходом та 114 автобусів. 

За словами Кандибора, зараз у місті є 340 тролейбусів і 200 з них виходять щодня на лінію. "Ми плануємо закупити ще 100 нових тролейбусів з автономним ходом за кошти IBRD (Міжнародний банк реконструкції та розвитку. — Ред.)", — сказав очільник Дептрансу.

Зазначимо, тролейбус з автономним ходом може їхати до 30 кілометрів без підключення до електрики. За словами Кандибора, так Київ зможе з'єднати лівий берег з правим, не добудовуючи жодної контактної мережі. 

Через ризик блекаутів, під час яких електротранспорт доведеться дублювати автобусами, місто планує закупити ще 114 автобусів з двигунами внутрішнього згоряння, додав очільник Дептрансу. 

На запитання, коли 100 тролейбусів та 114 автобусів можуть з'явитися у місті, Кандибор відповів: "Восени ми очікуємо перші постачання".

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Київ повністю зупинив роботу тролейбусів заради економії енергії під час блекаутів. 

Зазначимо, у 2016 році експерти Світового банку надали для Києва рекомендації з покращення роботи громадського транспорту Києва, взявши за основу транспортну модель столиці, яку розробила компанія "А+С Україна" (тепер ПроМобільність). 

За рекомендаціями Світового банку станом на 2016 рік, Києву не вистачає ще 466 тролейбусів — якби цей транспорт був, то частина пасажиропотоку не користувалася б маршрутками.