Кіностудія Довженка залишилася без директора
Фото: Олександр Заднiпряний

Кіностудія імені Олександра Довженка залишилася без директора. Держкіно не продовжило багаторічний контракт з Олесем Янчуком, який очолював кіностудію з 2014 року. Про це зазначає Держкіно у своїх соцмережах.

"Шановний Олександре Спиридоновичу, щиро вам вдячні за сумлінну багаторічну працю на посаді директора Державного підприємства "Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. П. Довженка". Протягом цього часу ви продемонстрували високий рівень професіоналізму та відданості своїй роботі", – прокоментувало звільнення Янчука Державне агентство України з питань кіно.

Заступник директора кіностудії Сергій Горбик розказав, що наразі в кіностудії чекають на нового директора, якого має обрати Держкіно.

Олесь Янчук (ім'я при народженні — Олександр) — режисер, продюсер, сценарист. Народний артист України (2014). У квітні 2014 року він був призначений Мінкультом на посаду директора кіностудії Довженка. У серпні 2017-го також очолив Національну спілку кінематографістів. У березні 2019-го Янчук переміг у конкурсі на посаду генерального директора кіностудії Довженка.

Довженко-Центр — найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 000 найменувань (більш як 60 000 одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, більш ніж 400 музейних експонатів. Єдиний український представник в Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).