Китай забирає всіх панд з американських зоопарків – причина
Фото: Unsplash

Китай збирається найближчим часом повернути всіх своїх панд, які живуть у зоопарках у США, пише Bloomberg.

Так, три панди із Національного зоопарку Вашингтона мають повернутися до Китаю до грудня після закінчення трирічної угоди з китайським агентством дикої природи. Три інші американські зоопарки, в яких є китайські панди — в Атланті, Сан-Дієго та Мемфісі — або віддали своїх панд, або повернуть їх Китаю до кінця наступного року.

Зазначається, що КНР давно використовує "дипломатію панд", щоб заслужити прихильність, винагородити друзів і покарати супротивників.

Потенційна втрата останніх американських панд відбувається в той момент, коли зв’язки між США та Китаєм досягли історичного мінімуму, коли більшість шляхів співпраці перервано.

У виданні пояснюють, що зоопарки світу не отримують повної опіки над пандами. Натомість вони орендують їх, підписуючи контракти, і щороку платять Китаю сотні тисяч доларів.

Сполучені Штати отримали перших панд після того, як президент Річард Ніксон нормалізував відносини з КНР у 1972 році. Дослідження 2013 року виявило кореляцію між урановими угодами й тимчасовим переданням панд Канаді та Франції. У 2018 році Китай позичив Фінляндії цих тварин на честь сторіччя незалежності країни.

Водночас є багато і неполітичних причин, чому панди можуть повернутися додому.

Одне з пояснень полягає в тому, що всі панди, які покидають американські зоопарки, досягають того віку, коли все одно мали повернутися додому. Повернення деяких тварин відкладали через пандемію COVID-19.

Ще одна з причин – панди вже не вважаються видом, що перебуває під загрозою зникнення. Тому Китай будує власну мережу національних парків і, ймовірно, не має потреби відправляти їх за кордон для збереження і розведення.