Лейбли заборонять артистам перезаписувати альбоми через досвід Тейлор Свіфт
Фото: Тейлор Свіф / Instagram

Найбільші компанії звукозапису хочуть заборонити артистам перезаписувати свої пісні протягом тривалого часу через успіх перезаписаних альбомів Тейлор Свіфт, повідомляє Billboard.

Три великі бренди звукозапису у світі: Universal Music Group, Sony Music Entertainment і Warner Music Group — переглянули контракти з новими музикантами. За словами музичних адвокатів, виконавцям можуть заборонити перезаписувати альбоми на 10, 15 або 30 років після завершення співпраці.

"Перший раз, коли я побачив нові правила, я спробував відмовитися від них. Я просто думав: "Що це? Це дивно". Чому ми повинні погоджуватися на більші обмеження, ніж в минулому, з тим самим лейблом?", — розповів адвокат Джош Карп, який довгий час працює з UMG.

Раніше музикантам дозволяли перезаписувати альбом після 5-7 років з дати його релізу, або через два роки після завершення контракту з лейблом.

Про плани перезаписати перші шість альбомів, виданих на американському лейблі Big Machine, Свіфт оголосила у 2019 році. Оскільки тоді агент Джастіна Бібера Скутер Браун купив цю компанію звукозапису. Зокрема, він відмовив Свіфт у можливості придбати права на свої треки. 

Вона вже перезаписала чотири студійні альбоми з 2019 року, ще залишилося переписати два. 27 жовтня 2023 року Свіфт представила перезапис альбому "1989" (Taylor’s Version). Крім того, у Spotify визнали цей альбом Свіфт таким, який цього року слухали найбільшу кількість разів за день.