Люди, які вживають тютюн й канабіс, мають вищий рівень тривоги та депресії – дослідження
Фото: Unsplash

У дослідженні команда з Каліфорнійського університету заявила, що люди, які вживають і тютюн, і канабіс, частіше заявляють про тривожність і депресію, ніж ті, хто вживав лише тютюн, або ті, хто не вживав взагалі, пише Healthline

Науковці проаналізували дані про психічне здоров’я та вживання психоактивних речовин 53 843 дорослих у США, які взяли участь в онлайн-опитуваннях у рамках дослідження COVID-19 Citizens Science Study, яке збирало інформацію з 2020 по 2022 рік.

Згідно з результатами, майже 5% учасників — вживали лише тютюн, майже 7% — лише марихуану, і менше ніж 2% — обидві речовини.

Серед тих, хто вживав обидві, 26% заявили, що відчувають тривогу, а 28% — депресію. Серед людей, які не вживали жодної речовини, 10% відчували тривогу, а 11% — депресію.

Дослідження свідчить, що ймовірність цих розладів психічного здоров’я була майже вдвічі більшою для тих, хто одночасно вживав і тютюн, і марихуану, ніж тих, хто взагалі їх не вживав.

Зокрема, якщо людина вживала лише канабіс, то ймовірність мати тривогу була вищою порівняно з тими, хто курив лише тютюн.

Автори стверджують, що дослідження не може визначити причинно-наслідковий зв’язок. Однак вони дійшли висновку, що вживання і тютюну, і канабісу пов’язане з поганим психічним здоров’ям.

Медичний директор відділу психіатрії Zinnia Health Доктор Девід Ху сказав, що настрій людини стає більш пригніченим після того, як дія речовин зменшується.

За його словами, люди часто кажуть, що їм потрібна марихуана або тютюн, щоб розслабитися і знизити тривогу. Проте тривога насправді може бути потягом до речовини.

Зокрема, психіатр і професор Колумбійського університету доктор Раян Султан, додав, що приємні наслідки куріння спочатку можуть розслабляти. Але чим довше хтось курить, тим більше він потребує цієї речовини, а це збільшує ймовірність психічних проблем.

"У мене є пацієнтка "Сара", яка бореться із соціальною тривожністю. Вона може вживати марихуану перед світськими заходами, щоб почуватися спокійніше. Однак коли вона стала більше покладатися на цю речовину для подолання тривоги, вона виявила, що її симптоми стають більш вираженими, коли вона не перебуває під її впливом", — розповів Султан.