Майже кожна четверта людина у світі почувається самотньою
Фото: Unsplash

Майже кожна четверта людина у світі, тобто понад мільярд людей, почувається дуже або досить самотньою. Про це свідчать дані опитування Meta Gallup, яке охопило понад 140 країн.

Зазначається, що ці цифри можуть бути навіть вищими. Опитування включило приблизно 77% дорослих людей у ​​світі, оскільки воно не проводилося у другій за чисельністю населення країні світу, Китаї.

Згідно з опитуванням 24% людей віком від 15 років повідомили, що почуваються досить або дуже самотніми.

Рівень самотності був найвищим серед молодих дорослих: 27% людей віком від 19 до 29 років повідомили, що почуваються дуже або досить самотніми. Найнижчі показники були виявлені у літніх людей. Лише 17% людей віком 65 років і старше сказали, що почуваються самотніми.

Понад половина дорослих віком від 45 років зазначили, що взагалі не почуваються самотніми, а більшість людей до 45 років відповіли, що хоча б трохи відчувають самотність.

"Є багато досліджень, які вказують на небезпеку самотності та соціальної ізоляції людей похилого віку. Це опитування є справді хорошим нагадуванням про те, що самотність — це не лише проблема старіння, це проблема, яка може торкнутися кожного в будь-якому віці", — зазначила старша консультантка з досліджень Gallup Еллін Мейс.

Загалом показники самотності у чоловіків та жінок однакові. Проте у деяких країнах були значні гендерні розриви, залежно від культурного контексту країни. У 79 зі 142 країн рівень самотності жінок був вищий, ніж чоловіків.

Це дослідження також підкреслює раніше висловлені побоювання щодо впливу самотності на загальне здоров’я, включно зі зв’язком із психічним і фізичним здоров’ям, а також із ризиком ранньої смерті. Ці висновки відповідають даним Всесвітньої організації охорони здоров’я та рекомендаціям головного хірурга США.

Опитування проводилося в період з червня 2022 року до лютого 2023 року. Було опитано близько 1000 осіб у кожній зі 142 країн за допомогою телефонних дзвінків та особистих опитувань.

За словами Амі Рокач, доктора філософії, викладача Йоркського університету в Канаді та клінічного психолога, самотність — це те, з чим час від часу стикається кожен з нас. Він пояснює, що це може статися під час життєвих змін, таких як смерть коханої людини, розлучення або переїзд на нове місце. Дослідники називають цей вид ситуативною самотністю.

І, звичайно ж, самотність може виникнути, коли люди оточені іншими людьми — у метро, в класі або навіть зі своїм чоловіком/дружиною та дітьми, каже Рокач.

Хронічна самотність виникає, коли у людей або немає емоційних, розумових чи фінансових ресурсів, щоб вийти й задовольнити свої соціальні потреби, або їм не вистачає кола спілкування, яке могло б забезпечити це, каже психолог Луїза Хоклі, доктор філософії, старша наукова співробітниця дослідницького інституту NORC при університеті Чикаго.

"Саме в разі цього виду самотності все може стати дуже проблематичним і може виникнути багато серйозних негативних наслідків для здоров’я", — додала Хоклі.