Міноборони та Мін'юст підтримали законопроєкт про реєстровані партнерства
Фото: Inna Sovsun/Facebook

Міністерство оборони та Міністерство юстиції підтримали законопроєкт № 9103 "Про інститут реєстрованих партнерств". Раніше негативні висновки цих відомств блокували подальше просування законопроєкту у Верховній Раді, повідомила народна депутатка Інна Совсун.

"Міноборони змінило позицію й підтримало законопроєкт про реєстровані партнерства. Але це ще не все. Міністерство юстиції, яке мало розробити альтернативний законопроєкт про партнерства, також змінило позицію. Тепер воно готове підтримати мій законопроєкт", — розповіла Совсун.

За її словами, до цього "негативні висновки Міноборони та Мін’юсту блокували подальше просування законопроєкту в парламенті".

Зокрема, Мін'юст знайшов у законопроєкті недоліки "у частині відсутності належної юридичної визначеності", але це не завадить депутатам голосувати за нього. Якщо законопроєкт підтримають у першому читанні, Міністерство юстиції готове внести свої правки до другого читання.

Тепер рішення — за Верховною Радою України.

За словами Совсун, Міністерство юстиції оцінює законопроєкт як перший прогресивний крок до конструктивного діалогу з суспільством. "Як сказав Мін'юст, якщо ухвалити законопроєкт №9103, Україна виконає свої зобов'язання по статті 8 Конвенції про права людини. І зникнуть підстави подавати позови до Європейського суду з прав людини проти України через дискримінацію", — цитує депутатка.

Законопроєкт №9103 зареєстрували у парламенті 14 березня. Ним пропонують запровадити реєстроване партнерство (яке також називають "цивільним") як добровільний сімейний союз двох повнолітніх людей однієї чи різних статей.

Після держреєстрації партнери отримуватимуть статус близьких родичів — членів сім'ї першого ступеня спорідненості. Автори проєкту наголошують, що цим законопроєктом вони хочуть захистити права військових, оскільки багато хто з них не може офіційно оформити свої стосунки через те, що їхні партнери або партнерки однієї з ними статі.

Раніше у Міністерстві оборони розкритикували законопроєкт. У відомстві кажуть, що не мають даних про тисячі військовослужбовців, які не можуть офіційно оформити стосунки з одностатевими партнерами.