МОЗ не виключає загрози спалаху холери через підрив Каховської ГЕС
Фото: BBC

Міністерство охорони здоров'я не виключає загрозу спалаху гострої інфекційної хвороби холери через руйнування російськими військовими Каховської ГЕС. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, підтоплення спричиняє прояви спалаху інфекцій, пов'язаних з питною водою. Йдеться про віруси гепатиту, гострі кишкові інфекції.

"Ми не виключаємо, що після зниження рівня води може виникати точково випадки холери. Ризики ми не виключаємо, але ми зробили все, щоб таких випадків в нас не сталося", — зазначає головний санітарний лікар.

Кузін наголосив, що алгоритми реагування на випадки холери чітко прописані. Залежно від того, скільки випадків буде і як проходитиме захворювання, виконуватимуть той чи інший алгоритм.

Коли вода спадатиме, МОЗ застосує максимальну кількість профілактичних заходів, щоб не допустити розвиток гострих кишкових інфекцій, зокрема холери. Так, карантинні обмеження вводитимуть лише у випадку, коли ситуація стане некерованою. 

"У нас є достатня кількість лікарських діагностичних засобів, щоб продіагностувати будь-які гострі кишкові інфекції, включно з холерою. Тобто система охорони здоров'я готова на реагування", — каже Кузін.

Наразі не зафіксовані випадки інфекційних захворювань. У Херсонській та Миколаївській областях працюють епідемічні бригади.