На повернення вкрадених культурних цінностей можуть піти роки, якщо не десятиліття — Мінкульт
Музей в Охтирці після обстрілів росіян. Фото: Вікіпедія

Російські загарбники вивезли з України десятки тисяч культурних цінностей, щодо точної кількості таких предметів стане відомо пізніше. Про це розповіла заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва, пише Укрінформ.

За словами Чуєвої, зараз тривають роботи з уточнення цифр, принаймні в тих місцях, які доступні внаслідок деокупації. 

"Сьогодні ми кажемо про десятки тисяч переміщених предметів, якщо говорити тільки про державну частину музейного фонду. Я зараз не можу назвати цифру щодо архівів, це окрема категорія", — сказала Чуєва.

Визначення точної кількості вкраденого Росією є складним і тривалим процесом, наголошують у міністерстві. Росіяни вивозили не тільки предмети мистецтва, а й документацію.

"Якщо більшість документації існувала в паперовому вигляді, то зараз, коли вона втрачена, потрібно звіряти кілька джерел. Це кропітка робота і вона займає час, бо колекції великі", — додала Чуєва.

Наразі невідомо, коли будуть повернуті всі культурні цінності України.

"Навіть якщо ми точно знаємо, де знаходяться усі ці предмети, і якщо немає добровільного акта повернення, то такі процеси через судові розгляди можуть тривати дуже довго. Ми говоримо про роки. Сподіватимемося, що не про десятиліття", — зазначила Катерина Чуєва.