Науковці виявили, як часто потрібно займатися фізичною активністю, щоб схуднути
Фото: Unsplash

Незалежно від того, чи людина тренується регулярно, чи один-два рази на тиждень — обидва варіанти призводять до втрати ваги. Про це свідчать результати нового дослідження, пише Healthline.

У своєму дослідженні науковці вивчили дані понад 9600 людей віком від 20 до 59 років. За допомогою рентгенівської абсорбціометрії (DXA) та антропометричних вимірювань фахівці дослідили абдомінальний жир і загальне ожиріння учасників (загальний рівень жиру).

Рівні активності учасників оцінили за допомогою Global Physical Activity Questionnaire. Тоді дослідники поділили їх на три групи: неактивні, воїни вихідного дня — ті, хто займається фізичними вправами один або два дні на тиждень — та регулярно активні.

Дослідницька група використовувала моделі лінійної регресії опитування, щоб оцінити зв’язок між моделями фізичної активності та показниками ожиріння.

Результати показали, що 772 людини дотримувались концепту "воїни вихідного дня", а 3277 були регулярно активні. Порівняно з 5580 людьми, класифікованими як неактивні, "воїни вихідного дня" та активні групи мали нижчі показники абдомінального ожиріння, окружності талії, жирової маси всього тіла та індексу маси тіла, виміряні DXA.

Водночас науковці помітили, що люди, які тренувалися 1-2 рази на тиждень, були витривалішими, що корелювало з навіть меншим абдомінальним жиром.

Однак важливо зазначити, що втрата ваги для "воїнів вихідного дня" відбулася саме тоді, коли вони займалися 150 хвилин на тиждень, як цього рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

"Це дослідження підтверджує старе прислів’я про фізичну активність і здоров’я: будь-яка активність краще, ніж її відсутність. Однак головний висновок полягає в тому, що люди повинні бути активними будь-яким способом, який відповідає їх стилю життя", — зазначила співавторка дослідження Беверлі Чанг.