Науковці виявили, що потрібно їсти, щоб зменшити обʼєм талії
Фото: Unsplash

Нове дослідження виявило, що люди, які дотримувалися традиційної для Іспанії й Португалії дієти, знизили ризик розвитку метаболічного синдрому. Результати опублікували в JAMA Network, пише Healthline.

Метаболічний синдром — це група з п’яти факторів ризику, які можуть призвести до діабету, хвороб серця, інсульту та інших проблем зі здоров’ям.

У людини діагностують метаболічний синдром, якщо присутні три або більше з цих факторів: високий рівень глюкози в крові; гіпертонія; високий рівень тригліцеридів у крові; великий обхват талії; низький рівень ЛПВЩ холестерину в крові.

У дослідженні взяли участь понад 200 сімей. Їх випадковим чином розподілили на дві групи: одна — дотримувалася атлантичної дієти (121 сім’я, зокрема 270 дорослих), інша — звичайної (110 родин, зокрема 248 дорослих).

Учасники, які дотримувалися атлантичної дієти, відвідали три навчальні сесії з питань харчування й уроки кулінарії, а також їм надали книгу рецептів і безплатні кошики з продуктами, типовими для дієти.

На початку дослідження та через шість місяців дослідники зібрали інформацію від учасників про те, що вони їдять (за допомогою 3-денного харчового щоденника), їхню фізичну активність, вживання ліків.

Зокрема, дослідники виміряли метаболічні показники в центрі первинної медичної допомоги: окружність талії, рівень тригліцеридів, рівень холестерину ЛПВЩ, артеріальний тиск і рівень глюкози в крові.

Загалом люди, які дотримувалися атлантичної дієти, спостерігали покращення в показниках щодо окружності талії, ожиріння, а також холестерину ЛПВЩ. Однак значних змін, порівнюючи з контрольною групою, не відбулося з показниками щодо артеріального тиску, рівня тригліцеридів й глюкози.

"[Результати] показують, що дотримання цієї дієти може привести до покращення різних факторів ризику, пов’язаних із серцево-судинними захворюваннями та метаболічним синдромом", — зазначили дослідники.

Проте шість місяців може бути недостатньо для "належної оцінки метаболічних змін", пишуть науковці в статті. Однак довготривале дослідження, опубліковане у 2021 році, виявило, що люди похилого віку в Іспанії, які дотримувалися атлантичної дієти, мали менше шансів померти з будь-якої причини протягом 11 років.

Що таке атлантична дієта?

Атлантична дієта, також відома як південноєвропейська атлантична дієта, є традиційною моделлю харчування Північної Португалії та північного заходу Іспанії.

В основі цього типу харчування містяться сезонні, свіжі, мінімально оброблені продукти. А саме: овочі, фрукти, крупи, цілозернові продукти та цілозерновий хліб, картопля, горіхи (зокрема, каштани), бобові, риба і морепродукти, молочні продукти (в основному молоко і сир), яловичина, свинина, птиця, оливкова олія, вино.

Приготування їжі в цьому регіоні передбачає відварювання, смаження на грилі, запікання та тушкування.

Зазначається, що тушкування загалом є чудовим способом приготування їжі, корисним для серця, оскільки під час такої обробки зберігаються поживні речовини та смакові якості, а також мінімізується утворення кінцевих продуктів глікації. Ці сполуки утворюються, коли певні продукти готуються у разі високих температур. Вони пов’язані з окисленням і запаленням — факторами, які пов’язані з серцево-судинними захворюваннями.