Нерегулярний режим сну збільшує ризик розвитку деменції
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в Neurology, показує, що люди, які мають нерегулярний режим сну, можуть мати підвищений ризик деменції, порівнюючи з тими, хто має більш регулярний режим сну, пише Healthline.

Регулярність сну — це те, наскільки людина систематично лягає спати й прокидається щодня в один і той самий час.

Впродовж семи років дослідники спостерігали за 88 094 людьми, яким в середньому було 62 роки. Учасники носили наручний пристрій протягом тижня, який вимірював їхній цикл сну.

На основі цих даних команда розробила оцінку нерегулярності сну за шкалою від 0 до 100. Наприклад, ті, хто лягав спати та прокидався щодня в один і той самий час, отримували 100 балів. Тим часом люди, які лягали спати та прокидалися в різний час, отримували нуль балів.

Потім дослідники вивчили медичну інформацію учасників, у 480 з яких розвинулася деменція. Дослідники заявили, що у людей з нерегулярним режимом сну ймовірність розвитку деменції на 53% вище, ніж у людей з помірними порушеннями сну.

"Зв’язок між нерегулярним сном і ризиком деменції був переконливим, особливо з огляду на те, що він спостерігався в такій великій вибірці", — сказав автор дослідження Метью Пасе, доктор філософії з Університету Монаша в Мельбурні.

Зокрема, за його словами, висновки не залежали від тривалості та порушень сну — це свідчить про те, що регулярність сну важлива сама по собі.

За словами експертів зі сну, організм людини має природні цикли сну, або циркадні ритми, які збігаються з часом доби.

Циркадна система стосується моделі добових коливань нейронних, гормональних та інших регуляторних систем, які найкраще реагують на освітлення навколишнього середовища. Науковці зазначають, що нерегулярний режим сну впливає на цю систему та може бути фактором ризику погіршення когнітивних функцій.

Національний інститут охорони здоров’я надав рекомендації щодо зміни режиму сну:

  • Лягати спати й прокидатися щодня в один і той самий час.
  • Використовувати годину перед сном як спокійний час.
  • Уникати важкої їжі за кілька годин до сну.
  • Уникати нікотину та кофеїну на ніч.
  • Варто бути більш активним протягом дня.
  • Знайти заспокійливі заняття перед сном, такі як читання або прийняття ванни.
  • Створити заспокійливу, тиху, темну зону для сну.