Оголосили імена журі Букерівської премії 2024 року – який вони мають звʼязок з Україною
Фото: the Booker Prize

Міжнародна Букерівська премія оголосила імена членів журі у 2024 році. Їх очолить британський письменник Едмунд де Ваал, який писав про єврейську родину з українського Бердичева. Про це йдеться на офіційному сайті премії.

Едмунд де Ваал є всесвітньо відомим художником і письменником. Серед його найвідоміших книжок — The Hare with Amber Eyes ("Заєць із бурштиновими очима"). Вона отримала премії Costa Book Award та Ondaatje Prize у 2010 та 2011 роках відповідно.

Автор розповідає історію єврейської банкірської родини Ефруссів з українського міста Бердичів, що колись заможністю суперничала з банкірськими домами Гінцбургів і Ротшильдів. Оповідь йде від третьої особи, розкриваючи події з 1871 до 2009 року.

Зокрема, одним із членів журі став продюсер Нітін Соуні, який разом з гуртом Pink Floyd та Андрієм Хливнюком записав пісню Hey, Hey, Rise Up ("Ой, у лузі червона калина"), присвячену Україні.

Протягом останніх чотирьох років він був головою PRS Foundation, британського органу, що фінансує нову музику та розвиток талантів. Його останній альбом IDENTITY для Warner Music вийшов у жовтні 2023 року. Також Соуні став кавалером ордена Британської імперії на новорічній церемонії нагородження 2019 року.

Також до складу журі увійшли:

  • Сара Коллінз — британська письменниця, сценаристка, телеведуча з Кайманових островів та Ямайки. Вона отримала Книжкову премію Costa Book Award за свій історичний фантастичний роман 2019 року "Сповідь Френні Ленгтон". Ця книга стала бестселером Times, а також була перекладена більш ніж 15 мовами.
  • Джастін Джордан — британська журналістка, редакторка відділу художньої літератури в The Guardian. Членкиня академії Writers’ Prize, була серед журі премій Guardian First Book Prize, 4th Write Short Story Prize та Costa Novel Award.
  • Іюнь Лі — американська письменниця китайського походження. Авторка 11 книжок, її романи та оповідання перекладені більш ніж 20 мовами світу. Серед відзнак та нагород — стипендія Мак-Артурата та грант Гуггенгайма, премії Short Story Award, Guardian First Book Award, the PEN/Faulkner Award.

Букерівська премія — одна із найпрестижніших літературних нагород, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. За 40 років Букерівська премія стала провідною в галузі літератури.

Спочатку премія присуджувалася авторові, який проживає в одній з країн Співдружності або в Ірландії за роман, написаний англійською. З 2014 року можна висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

В липні 2024 року оголосять довгий список, у вересні — короткий з шести книг. Переможця оголосять в листопаді, він отримає 50 000 фунтів стерлінгів, а інші п'ять фіналістів — по 2500.