ООН оголосила 2023 рік найспекотнішим за всю історію
Фото: Unsplash

У 2023 році на планеті було так спекотно, що ще до кінця року Всесвітня метеорологічна організація оголосила його найтеплішим за всю історію спостережень. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час кліматичної конференції в Дубаї, пише Bloomberg.

Глобальна температура за перші 10 місяців року була приблизно на 1,4°C вища за середнє значення температури в доіндустріальний період.

"Рекордне глобальне нагрівання повинно викликати тремтіння у світових лідерів і спонукати їх до дій. Ми переживаємо кліматичний колапс у реальному часі, і його вплив є руйнівним", — зазначив Гутерріш.

Викиди парникових газів, які спричиняють потепління на планеті, продовжили зростати у 2023 році після досягнення історичного максимуму минулого року. Це сприяло рекордно високим місячним температурам на суші з липня до вересня, а в океанах — з квітня до вересня.

Екстремальні погодні умови призводять до смертей та змушують мільйони людей змінювати місце проживання.

Океани, які покривають близько 70% поверхні планети, поглинули близько 90% тепла, що утримується у викидах парникових газів із 1971 року. Це сповільнило швидкість потепління в атмосфері, але також призвело до підвищення температури океану, підвищення рівня моря та танення льоду.

Загалом рівень тепла в океані сягнув найвищого рівня у 2023 році. Верхні шари океанів мали тенденцію до потепління, причому найвищий рівень тепла зареєстрували в Південному океані, а також у Північній і Південній Атлантиці. Танення льодовиків і льодовикових покривів сприяло досягненню глобального середнього рівня моря на рекордно високому рівні.

Окрім глобальних цифр, 2023 рік став роком кліматичних катастроф повсюди. Одним із найруйнівніших був шторм "Даніель", який спричинив сильні повені в Греції, Болгарії та Туреччині, перш ніж завис над Середземним морем і вдруге зійшов на північний схід Лівії, де підтверджено загибель 4345 людей, а 8500 вважаються зниклими безвісти.