Перебудувати міст Метро коштує щонайменше 500 млн євро – Дептранс
Фото: Вандарівка

Перебудувати київський міст Метро коштує щонайменше 500 мільйонів євро, заявляють у Департаменті транспортної інфраструктури КМДА з посиланням на оцінки європейських фахівців.

Зазначається, що конструкція мосту Метро за радянських часів була експериментальною. Загалом таких мостів було всього кілька в СРСР, а на сьогодні єдиний залишився в Києві, інші — розібрали.

До війни міст Метро планували відремонтувати: проєкт розробляли з залученням експертів ЄБРР. Через повномасштабне вторгнення цю співпрацю поставила на паузу, кажуть в Дептрансі.

Однак наступного року місто планує розпочати оновлення мосту Метро. Щоб розвантажити й розпочати ремонт, до кінця 2023 року планують запустити автомобільне сполучення між лівим і правим берегом Подільсько-Воскресенським мостовим переходом.

17 липня 2023 року державна комісія з перевірки мостових споруд, створена на виконання рішення РНБО, визнала міст Метро аварійним. Візуальний огляд виявив суцільну корозію балок та головних елементів прогонів, поздовжні тріщини у поверхнях опор з утворенням сталактитових відкладень всередині, руйнування бетону, наскрізну корозію балок у місцях зʼєднання з поперечними вузлами.

За останні п’ять років в Києві поточними ремонтами оновили 46 штучних споруд, а в рамках капітальних робіт — 28. Крім того, на цей рік заплановані й тривають капітальні ремонти на 5 об'єктах мостового господарства і на 6 — поточні ремонти.