Перше видання книги Конана Дойла продали за £214 000 — це світовий рекорд
Фото: Christie's

Перші видання "Собаки Баскервілів" Артура Конана Дойла та "Тринадцять загадкових випадків" Агати Крісті продали на аукціоні. Їх продаж встановив два світові рекорди.

Раніше книги належали покійному барабанщику Rolling Stones Чарлі Воттсу. Він володів винятковою колекцією рідкісних першодруків легенд кримінальної фантастики, включно з книгами сера Артура Конана Дойла й Агати Крісті.

Тепер їх продали у межах спеціалізованого розпродажу в британському аукціонному домі Christie's.

Перше видання книги про Шерлока Холмса "Собака Баскервілів" продали за 214 200 фунтів стерлінгів, що встановило новий світовий аукціонний рекорд для друкованої книги Артура Конана Дойла. Це перевищує попередній рекорд у 165 279 фунтів за "Знак чотирьох" у 2022 році.

Цей примірник мав особисте повідомлення на титульному аркуші від Конана Дойла: "Я прогулявся Дартмуром, перш ніж написав цю книгу".

Водночас на аукціоні було виставлено 25 романів Агати Крісті, а "винятково рідкісне" видання збірки детективів "Тринадцять загадкових випадків" 1932 року було продано за 60 480 фунтів.

Цей продаж встановив новий світовий аукціонний рекорд для книги Крісті, попередній рекорд становив 47 880 фунтів за "Убивство за абеткою" у 2021 році.

Книга "Тринадцять загадкових випадків" відома тим, що у розділі під назвою "Нічний клуб Вівторок" вперше з’явилася знаменита детективка Крісті, міс Марпл.

Інші видання Крісті – "Убивство Роджера Екройда" (1926) було продано за 56 700 фунтів, а "Убивство в будинку вікарія"(1930), присвячене дочці авторки Розалінді, продали за 34 020 фунтів.

З молотка продали також роман Френсіса Скотта Фіцджеральда "Великий Гетсбі", вперше опублікований у 1925 році. За нього заплатили 226 800 фунтів.

Це видання назвали "наріжним каменем" колекції барабанщика, а учасникам торгів повідомили, що це "найкращий" екземпляр, який буде запропонований Christie's "за ціле покоління".

Серед інших лотів, які продали на аукціоні, перші видання "Дами в озері" Реймонда Чендлера (32 760 фунтів), Мальтійського сокола" Дешилла Гемметта (27 720 фунтів) та трилогії "Меч честі" Івліна Во (47 880 фунтів). Примірник "Повернення в Брайдсгед" Во продали за 60 480 фунтів.

Чарлі Воттс — англійський музикант, учасник гурту "The Rolling Stones" з 1963 року. Він найдовше був учасником групи разом із Джаггером і гітаристом Кітом Річардсом.

Воттс помер у серпні 2021 року у віці 80 років. Після його смерті публіцист Бернард Догерті повідомив, що барабанщик "мирно помер у лондонській лікарні в оточенні сім'ї".

У жовтні The Rolling Stones планують випустити перший альбом після смерті Воттса. Презентуючи свою 24-ту платівку під назвою "Hackney Diamonds" на заході в Лондоні у серпні, Кіт Річардс віддав данину пам'яті своєму товаришеві за групою, заявивши: "З того часу, як Чарлі пішов, все змінилося — він номер чотири, його не вистачає. Звичайно, його неймовірно не вистачає".

Проте у новому альбомі у двох піснях – "Mess It Up" і "Live By The Sword" – можна почути виконання музиканта.