Підсолоджувач аспартам "можливо, канцерогенний", але безпечний у помірних кількостях – ВООЗ
Фото: Unsplash

Штучний підсолоджувач аспартам є "можливим канцерогеном", але він залишається безпечним для споживання у вже узгоджених кількостях. Про це свідчать дослідження від двох груп Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Аспартам міститься в дієтичних продуктах і продуктах без цукру, оскільки ця хімічна речовина у 200 разів солодша за цукор та має невелику кількість калорій.

Відомі бренди містять цей підсолоджувач у своїх продуктах — Diet Coke, Coke Zero, Pepsi Max і 7 Up Free. Однак аспартам міститься приблизно в 6000 продуктів, починаючи від зубної пасти та жувальних гумок до йогуртів та цукерок від кашлю.

Перший звіт дослідження, присвячений споживанню аспартаму, був створений Комітетом експертів з харчових домішок Об’єднаної продовольчої та сільськогосподарської організації/Всесвітньої організації охорони здоров’я (JECFA). Він не виявив жодних нових ризиків, пов’язаних зі споживанням цього підсолоджувача, і підтвердив попереднє безпечне добове споживання аспартаму до 40 міліграмів на кілограм.

Тобто доросла людина вагою 70 кг досягла б зазначену межу, випиваючи приблизно 14 банок дієтичної кока-коли на день. Середня 10-річна дитина вагою 32 кг може спокійно споживати понад шість банок на день.

Фото: ВООЗ
Фото: ВООЗ

Другий звіт про те, чи може цей підсолоджувач викликати рак, був проведений Міжнародним агентством ВООЗ з дослідження раку (IARC). Тут агентство виявило можливий ризик на основі трьох досліджень, які спостерігали підвищення рівня гепатоцелюлярної карциноми — типу раку печінки — у тих, хто вживає штучно підсолоджені напої.

Міжнародне агентство з дослідження раку поділяє речовини на три категорії небезпеки:

  • у класі 1 знаходяться речовини, які викликають рак (наприклад, тютюн і алкоголь);
  • у класі 2A — хімікати та речовини, які мають "ймовірний" зв’язок (червоне м’ясо);
  • клас 2B із посиланням "можливо".

У результаті IARC відніс аспартам до групи 2B, другого найнижчого рівня ризику — це означає, що він "можливо, канцерогенний для людини" на підставі непереконливих доказів. Це ставить аспартам в ту саму  категорію, що й алое вера та мариновані овочі.

Фото: IARC
Фото: IARC

"Ми не радимо компаніям відмовлятися від продуктів з аспартамом і не радимо людям взагалі припинити вживати цей підсолоджувач. Ми лише закликаємо зважати на кількість", — сказала Франческо Бранка, директорка департаменту безпеки харчових продуктів ВООЗ, коментуючи результати.

Всесвітня організація охорони здоров’я нещодавно випустила нові рекомендації щодо споживання цукрозамінників. Фахівці рекомендують не використовувати замінники цукру для схуднення, адже вони не допомагають у цій справі.