Втрата ваги — корисно для серця, навіть якщо вона повернеться
Фото: Unsplash

Схуднення знижує ризики серцево-судинних захворювань, навіть якщо вага з часом повернеться. Про це свідчать дані дослідження Американської кардіологічної асоціації.

Люди, які брали участь у поведінкових програмах зі зниження ваги, помічали, що їхній артеріальний тиск, рівень холестерину покращувались, а фактори ризику діабету другого типу знижувались.

Поведінкова програма схуднення передбачала: дієту та/або вправи; часткову або повну заміну їжі; періодичне голодування. Середня втрата ваги у 124 дослідженнях становила 2-5 кілограмів. Збільшення ваги у середньому було менше ніж 1 кг на рік.

Згідно з даними Американської кардіологічної асоціації, додаткова маса тіла підвищує ризик високого рівня холестерину та артеріального тиску. Ці фактори сприяють серцевим захворюванням, а також резистентності до інсуліну, яка є передвісником діабету другого типу.

За даними Американської кардіологічної асоціації за 2023 рік, надмірна вага або ожиріння спричинили 2,4 мільйона смертей в усьому світі у 2020 році.

Однак науковці зазначають, що люди з надмірною вагою й ожирінням можуть контролювати ситуацію зі своїм здоров'ям. Втрата навіть незначної кількості кілограмів призведе до покращення самопочуття.

"Люди з надмірною вагою чи ожирінням можуть жити здоровіше, потрібно лише ввімкнути здорове харчування, фізичні вправи та систематично спостерігати за своїм здоров’ям", — каже Флоренс Коміте, доктор медичних наук.

За словами Коміте, мінімальне або помірне відновлення ваги є звичайним явищем. Згідно з цим дослідженням, ефект від схуднення приносить користь здоров’ю серця протягом ще кількох років.

Фахівці пропонують такі поради тим, хто набрав вагу:

1. Прийміть те, що невдачі можуть статися.

Не потрібно опускати руки й зупинятися на своєму шляху до схуднення.
"Ми всі падаємо з воза, але не всі стрибаємо назад. Це є основною різницею між людьми, які досягли успіху в схудненні, і тими, хто не досяг", — каже Крістін Кіркпатрік, дієтологиня і авторка книги "Худа печінка".

За словами дієтологині, важливо усвідомити, "чому ви набрали вагу, як це трапилося і повертатися до своєї мети".

2. Перегляньте свої методи схуднення.

За словами Кіркпатрік, що більш екстремальна дієта, то вона менш ефективна у довготривалій перспективі. До екстремальної дієти дієтологиня віднесла — різке зниження калорійності чи виключення великої кількості продуктів зі свого раціону.

Лікарі радять звернутися до дипломованого дієтолога, який підбере вдалі методи схуднення індивідуально кожному.

3. Додайте більше фізичної активності.

Коли справа доходить до підтримки втрати ваги, фізичні вправи необхідні. "Проста прогулянка 30 хвилин щодня може допомогти втримати вагу, а силові тренування кілька разів на тиждень сприяють втраті ваги", — каже дієтологиня Кіркпатрік.

4. Зменште вживання алкоголю.

Алкоголь — сприяє відновленню ваги."Наприклад, мої пацієнти перестають вживати алкоголь, худнуть, а потім знову починають з кількох бокалів за вечерею. І вага знову повертається до них", — каже Кіркпатрік.

Краще взагалі відмовитися від алкоголю або суттєво знизити його вживання, каже лікар Коміте.

5. Усвідомте, що ви людина.

"Після схуднення вага може коливатися вгору та вниз протягом тижня чи навіть років. Не варто весь час підбирати ідеальну їжу для свого раціону, бо вона не завжди буде такою. І це нормально", — додає дієтолог.