Позов до Жерара Депардьє про сексуальне насильство відхилили через термін давності
Фото: Clemens Bilan/EPA

Французька прокуратура відхилила позов актриси Елен Даррас про те, що вона зазнала сексуального насильства з боку Жерара Депардьє, посилаючись на термін давності передбачуваного злочину, пише The Guardian.

Даррас подала скаргу минулого року, але вона стосується зйомок фільму "Дискотека" у 2007 році. В інтерв'ю телеканалу France 2 для документального фільму про Депардьє Даррас звинуватила його в тому, що він торкався її стегон і сідниць і запросив до своєї гримерки, продовжуючи це робити навіть після того, як вона відмовилася.

"Він некерований. Він дивився на мене, як на шматок м'яса. У мене ультравузька сукня, а він притягує мене до себе за талію, потім проводить рукою по моїх стегнах, сідницях…", — зазначила акторка, описуючи Депардьє як чоловіка, від якого пахло алкоголем.

Термін давності за звинуваченням у насильстві сексуального характеру щодо повнолітньої людини становить шість років після вчинення дії. Це означає, що суд не розслідуватиме факти самостійно, якщо акторка не вирішить подати нову скаргу.

Даррас була однією з 13 жінок, які звинуватили Депардьє в сексуальних домаганнях у журналістському розслідуванні, опублікованому на французькому сайті розслідувань Mediapart у квітні 2023 року.

75-річний Депардьє залишається під слідством за звинуваченням у зґвалтуванні та сексуальному насильстві, висунутим акторкою Шарлоттою Арноль, а також у сексуальних домаганнях понад десятка жінок.

Актор відкидає всі звинувачення."Ніколи, ніколи я не ображав жінку. Заподіяти біль жінці було б все одно, що вдарити рідну матір ногою в живіт", — написав Депардьє у відкритому листі.

7 грудня на телеканалі France 2 вийшов документальний фільм під назвою "Жерар Депардьє: Падіння людожера". Він містив кадри, на яких актор робить сексистські коментарі, а також непристойні зауваження та жести під час поїздки до Північної Кореї у 2018 році. Цей репортаж знову привернув увагу до звинувачень і розпалив дискусію про сексизм у французькому кінематографі.

Для фільму свою історію розказала й акторка Еммануель Дебевер, яка першою звинуватила актора в сексуальному насильстві. Вона померла 7 грудня у лікарні. За повідомленням у медіа, Дебевер скоїла самогубство, кинувшись у Сену.

Після виходу фільму на екрани бельгійський муніципалітет позбавив Депардьє звання почесного громадянина, а канадська провінція Квебек відкликала свою найвищу нагороду через його "скандальні" коментарі щодо жінок. Зокрема, з паризького музею Гревен прибрали воскову фігуру Жерара Депардьє.

Водночас понад 50 французьких митців написали відкритий лист, виступаючи на захист Жерара Депардьє. Вони заявили, що актор став жертвою "лінчування".