Понад 50 французьких діячів підписали лист на захист актора Жерара Депардьє
Фото: EPA

Французькі митці написали відкритий лист, виступаючи на захист Жерара Депардьє на тлі звинувачень у сексуальному насильстві і домаганнях. Вони заявили, що актор став жертвою "лінчування", повідомило французьке видання Le Figaro.

Лист підписали 56 осіб. Серед них були актриси Наталі Байє, Шарлотта Ремплінг і Кероль Буке — одна з колишніх партнерок Депардьє, а також актори Жак Вебер і П'єр Рішар; оперний співак Роберто Аланья; співачка та колишня перша леді Франції Карла Бруні; режисер Бертран Бліє, чий фільм 1974 року "Вальсуючі" приніс Депардьє славу.

Називаючи Депардьє "останнім священним монстром кінематографа", вони заявляють, що "не можуть більше мовчати перед обличчям самосуду". А також стверджують, що він повинен мати змогу працювати, попри шквал критики.

"Залишитися без цього великого актора було б трагедією, поразкою", — наголошується в листі.

Там зазначено, що Депардьє, "ймовірно, найкращий з усіх акторів" і він "геній", завдяки якому Франція сяяла у всьому світі. "Коли ви так атакуєте Жерара Депардьє, таким чином ви атакуєте це мистецтво", – йдеться у листі.

Лист з'явився після того, як президент Франції Еммануель Макрон заявив, що, на його думку, Депардьє став жертвою переслідувань на тлі нових звинувачень у нападах. А також що він не забиратиме в актора орден Почесного легіону.

Водночас Депардьє високо оцінив лист підтримки та назвав підписантів "мужніми". "Я думаю, що це було красиво", – сказав він. Актор зазначив, що йому показали листа перед публікацією, хоч він і не просив його писати.

Зокрема, після того, як французький актор П'єр Рішар встав на захист Депардьє, його позбавили статусу посла благодійної організації Les Papillons. Організація допомагає дітям, які стали жертвами насильства. У фонді заявили, що підписаний Рішаром лист на підтримку Депардьє є недоречним.

З 2020 року проти Жерара Депардьє розпочато офіційне розслідування за ймовірне зґвалтування та сексуальне насильство понад десяти жінок.

7 грудня на телеканалі France 2 вийшов документальний фільм під назвою "Жерар Депардьє: Падіння людожера". Він містив кадри, на яких актор робить сексистські коментарі, а також непристойні зауваження та жести під час поїздки до Північної Кореї у 2018 році. Цей репортаж знову привернув увагу до звинувачень і розпалив дискусію про сексизм у французькому кінематографі.

Для фільму свою історію розказала й акторка Еммануель Дебевер, яка першою звинуватила актора в сексуальному насильстві. Вона померла 7 грудня у лікарні. За повідомленням у медіа, Дебевер скоїла самогубство, кинувшись у Сену.

Актор відкидає всі звинувачення."Ніколи, ніколи я не ображав жінку. Заподіяти біль жінці було б все одно, що вдарити рідну матір ногою в живіт", — написав Депардьє у відкритому листі.

Попри відсутність судового рішення проти нього, останніми днями багато хто поспішив дистанціюватися від актора. Бельгійський муніципалітет позбавив Депардьє звання почесного громадянина, а канадська провінція Квебек відкликала свою найвищу нагороду через його "скандальні" коментарі щодо жінок. Зокрема, з паризького музею Гревен прибрали воскову фігуру Жерара Депардьє.