Прагу визнали найнедоступнішим містом для придбання житла в Європі
Фото: Unsplash

Згідно з дослідженням, опублікованим Politico наприкінці минулого року, Прагу визнали найнедоступнішим містом для придбання житла та інвестицій. Людям, які працюють у столиці Чехії та хочуть купити там квартиру площею 75 м², доведеться підготувати 25,3 річної зарплати, щоб дозволити собі нерухомість. Про це повідомляє The Mayor.

Згідно з дослідженням Politico, за останні роки ціни на квартири зросли на 50%, а з 2010 року – на 120%. Аналогічно орендна плата за житло зросла на 30% за попередні півтора десятиліття.

І тут криється одна з головних причин недостатньої доступності житла — зростання заробітної плати не було настільки високим, щоб наздогнати вартість житла. У номінальному вираженні чеські зарплати зросли лише на 21%.

Щобільше, цього року ситуація, ймовірно, погіршиться. Аналітики вважають, що ціни на житло підвищаться ще на 5%.

Серед інших факторів, які були відзначені, — регулярний високий попит на нерухомість, характерний для великих міст і столиць, а також енергетична криза.

Аналітики рекомендують зробити пріоритетом розширення державного житлового фонду Праги. Наразі на нього припадає лише 5% житлового фонду.

Інша рекомендація — запровадити прогресивне оподаткування для великих власників нерухомості, щоб стримати зростання цін.