Уряд Канади виділить кошти для добудови музею Голодомору
Фото: Музей Голодомору

Уряд Канади виділить кошти для добудови другої черги Музею Голодомору-геноциду в Києві. Про це повідомили у пресслужбі музею.

Цих домовленостей вдалося досягти під час поїздки президента України Володимира Зеленського до Оттави.

"Окремо хочу подякувати уряду Канади за готовність виділити кошти на Музей Голодомору-геноциду, на добудову цього музею. Символічно, що саме Канада підтримає Україну у збереженні її історичної пам’яті", — зазначив президент.

Нардепка Ірина Констанкевич наголосила, що виділені кошти міжнародної допомоги на добудову музею не можна буде витратити на військові потреби.

Введення в експлуатацію музею коштує 450 мільйонів гривень, а законсервувати будівництво — близько 300 мільйонів, додала нардепка.

14 липня Верховна Рада погодила надання 573 млн гривень на завершення будівництва другої черги Національного музею Голодомору-геноциду, яке почалося у 2017 році.

28 липня Президент Володимир Зеленський ветував законопроєкт №9437 про виділення 573 мільйонів гривень на завершення будівництва музею. Він пояснив свій крок тим, що насамперед треба ухвалювати рішення, котрі наближають перемогу України.

Національний музей Голодомору-геноциду створено за наказом Кабміну 8 липня 2009 року, а фактичне відкриття музею відбулося у серпні 2009 р. Перша черга комплексу була побудована у 2008 році. Друга черга комплексу почала реалізовуватися у 2017 році. 28 листопада 2020 року, під час вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, президент Володимир Зеленський доручив уряду дофінансувати проєкт комплексу Національного музею Голодомору-геноциду.