Претендента на "Оскар" від України обиратимуть серед п'яти фільмів: перелік
Кадр із фільму 'Памфір'

Український оскарівський комітет завершив приймання заявок на участь у відборі на премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм". Про це повідомила пресслужба Української кіноакадемії.

Комітет отримав заявки від п'яти авторів фільмів:

  • "20 днів у Маріуполі", режисер Мстислав Чернов.

Це документальний фільм, який створили міжнародні журналісти Associated Press. Вони залишались в оточеному окупантами Маріуполі й зафільмували облогу міста від самого нападу російських військ уранці 24 лютого 2022 року.

  • "Залізні метелики", режисер Роман Любий.

Документальний фільм про розслідування збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній MH17 на початку російсько-української війни. Стрічка розповідає про обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало 8 років.

  • "Памфір", режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Історія фільму розгортається навколо родини з прикордонного села на Буковині. Голова сім'ї приїжджає додому після тривалих заробітків й постає перед труднощами, що спіткали його рідних. Події відбуваються під час свята Маланки та засновані на біблійній історії про Авраама.

  • "Терикони", режисер Тарас Томенко.

Це історія про дітей, які бачать війну не телевізором, постраждали від обстрілів, втратили батьків та близьких, і про дитинство, що продовжується, попри війну.

  • "ШТТЛ", режисер Адрієн Волтер.

Історія про кохання юних мешканців штетла (містечко на ідіш) на Львівщині у червні 1941-го, за добу до наступу нацистів. Історична основа фільму – доля містечка Сокаль на Львівщині, яке було знищене німецькою армією.

Далі комітет розгляне усі заявки та відбере фільм, який зрештою представлятиме Україну на 96-й премії "Оскар". Рішення УОК буде оголошено відразу після засідання комітету, дата якого "буде визначена незабаром".